2012. szeptember 11.

Kalapács József - Félszáz év total, 30 év metal

Hazai rockzenei berkekben nehéz lenne olyat találni, aki számára ismeretlen lenne Kalapács József neve. Harminc éve koptatja a színpadot, tiszteletre méltó, mit munkásságával képvisel. Sok éven át meghatározó szerepet játszott a Pokolgép, az Omen és a Hard életében, Kalapács néven létrehozott zenekarával mind a mai napig az egyik legaktívabban koncertek terén. A 2009-ben alapított, folk-akusztikus rockot játszó Kapalács és az akusztika pedig életművének legemlékezetesebb dalait adja elő, akusztikusra áthangszerelve. Mindamellett nem kifelejtendő, hogy a ’90-es évek elejétől a magyar színházi élet rendszeres szereplője. Idén szeptemberben egy színpadon láthatjuk harminc év zenei életművét, sok-sok olyan vendéggel, kik mind a történet szereplői. Váltottunk pár szót az eseményről, s néhány, ötven év kapcsán felmerülő témáról.


Szapy: Első körben kíváncsi lennék, hogyan valósult meg, hogy az idei Rockmaratonon az Omennel is színpadra álltál?
Kalapács Józsi: A szervezők vetették fel, hogy ’mi lenne ha’, erre mi azt válaszoltuk, jó, ’lenne ha’ :)

Szapy: S ahogy nézem, az őszi jubileumi koncertre, mely 30 év munkáját öleli fel, jó néhány embert, klasszikus zenekarokat sikerült összehozni.
Kalapács Józsi: Közel a klasszikus bandákat. Nem mindenki képviselteti magát az életművem megalkotói közül, de azért a nagy része ott lesz.

Szapy: Azaz szóba kerül így pl. a Pokolgép, Omen és a Kalapács.
Kalapács Józsi: Pontosítsunk: korszak. ÉS ezen kívül lesz az Akusztika és a Hard is. A Hard ugye 2009 januárja óta nem lépett fel magyarul, úgyhogy ez is elég ritka dolognak számít.

Szapy: Ha neked kellene ajánlót mondani a jubileumi koncertről, mit tudnál megemlíteni, szerinted miért érdemes ellátogatni, miért tartod fontosnak a rendezvényt?
Kalapács Józsi: Azt döntse el mindenki magának, hogy miért érdemes :) Személy szerint úgy voltam vele, az ötven éves születésnap kerekebb, mint a többi. Ez egy olyan meghatározó életkor. Ekkora távlatot ritkábban mondhat az ember, hogy biztosan megéli még egyszer a következő ötvenet. Remélem persze :) De ettől függetlenül ez egy olyan jubileum, amit úgy szeretnék megünnepelni, hogy kicsit áttekintem a múltamat, kicsit gondolok a jelenre, s azért ott lesz benne a jövő is. Bele van tervezve erősen. És szeretnék egyfajta számvetést: itt tartok, most ez van, így történnek körülöttem a dolgok, ezekre a dolgokra szívesen emlékszem, ezek a dolgok hozzám tartoznak, ezek a dalok hozzám tartoznak, s persze ezeken kívül egy csomó minden más is.


Szapy: Ennyi év munkája és tapasztalata alapján, hogyan érzed, ha most kezdenéd pályafutásod, ugyanúgy belevágnál, hogy megjárd azokat a lépcsőfokokat?
Kalapács Józsi: Persze. Mindig a lépcsőfokokon van a lényeg, ahogy kitűz az ember célokat maga elé. Ezzel biztos találkoztál már te is, ha már elértél valamit, amit ELÉRTÉL, akkor az úgy egy pillanatnyi öröm az életben, utána pedig újabb célok után nézel. A lépcsőfokok mindig azért vannak, mert valamit szeretnél, akár megtenni vagy elmondani, s így végigjárod az utad. Az út a lényeg.

Szapy: Ötven év távlatában van olyan, amit legnagyobb élményedként tudnál említeni? Lehet egyáltalán konkrétan így kiemelni?
Kalapács Józsi: Nagyon sok van. Ahhoz lehet, hogy nagyon sokat gondolkodva sem tudnék kiemelni valamit, s azt mondani: ’Ez volt életem legnagyobb élménye’. Szerintem maga az élet egy nagy élmény. Az olyan, amit folyamatosan meg akarsz élni. Az, hogy néha emlékszel dolgokra, amik nagyon jók voltak, azokból tapasztalsz, táplálkozol, gondolkodsz rajta. De mindig előre halad, működik az élet, tehát MOST szeretném meginni ezt a sört, MOST szeretném meginni és utána oda szeretnék menni és ezt szeretném csinálni, s utána erről álmodok és erre szeretnék menni. Tehát mindig a jelen és a jövő a legnagyobb élmény, mondhatni ezen dolgozol, ebbe az irányba mész.

Szapy: Ahogy az általános nézet tartja, a rock n’roll világa és a családi élet nehezen egyeztethető össze, erősen ’belejátszik’. Ha megkérdezhetem, a saját tapasztalataid alapján hogyan látod ezt?
Kalapács Józsi: Más életébe is belejátszik. Ha most én pl. lakatos vagyok a Csepel Vasas Fémművekben (mely egyébként már összeomlott, de mondjuk ez volt a szakmám s kb. arrafelé orientálódtam) akkor mondjuk én minden nap reggel hatkor - mondjuk a régi tinédzser koromban - robotolok a gyárban, délután négykor kijövök, útközben megállok a Négycsöcsűben vagy  a Százlábúban, haverokkal megiszunk pár sört, hazaérek hatra. A gyereket már meg sem fürdetem, már olyan hulla vagyok. Feldobom a lábam az asztalra, megnézem a meccset, s ennyit kap belőlem a család. Nem tudom, hogy ez mennyivel rosszabb annál, hogy gyakorlatilag szinte mindig otthon vagyok, amikor nem koncertezek, reggeltől estig tudok játszani a gyermekemmel, el tudom vinni állatkertbe (akár hétköznap, amikor kevesebben vannak). Hogy ne túl sztereotip legyen, azért a lakatos is meg tudja oldani, hogy sokat legyen a gyerekével, ez a saját döntése. De bizony megvonással jár, mert a Négycsöcsűbe meg a Százlábúba lehet, hogy csak havonta egyszer megy el a haverokkal, viszont így akár már négykor otthon játszhat a gyerekével. De mindenképp, azért nem olyan könnyű ez. Férfiembernek úgy telnek a napjai, hogy reggeltől estig dolgozik, s az asszony meg jó esetben otthon van GYESen/GYEDen. E tekintetben nem hinném, hogy egy rocker család tagjának lenni ebben rosszabb vagy nehezebb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése