2012. december 28.

Tankcsapda - Papp László Budapest Sportaréna (2012.12.22.)


Ízlések és pofonok avagy legendák és nagy kedvencek, de napjaink tagadhatatlanul legkedveltebb hazai rockzenekara a Tankcsapda. Ez látszik a koncertek látogatottságán, a lemezeladásokon, s mindezért jól láthatóan hálásak. Elég szembetűnő, hogy számukra is fontos, mit adnak rajongóiknak. Újabb ékes bizonyíték, melyet személy szerint is megtapasztaltam, a ’Rock a nevem’ Arénaturné budapesti állomása, ahova egyaránt illő módon készültek vendégekkel, egész pontosan két népszerű hazai bandával: az új lemezének megjelenését e naphoz igazító Junkies, valamint a generációkat nevelő, a stílus egyik nagy zászlóvivője, a fővárosban másfél év után újra fellépő Ossian.  A Tankcsapda pedig az új lemez népszerűsítése mellett nem hagyta figyelmen kívül egyik legsikeresebb lemezük, a ’Legjobb méreg’ megjelenésének 20. évfordulóját sem! Mindehhez hatalmas show társult, okozva emlékezetes perceket a jelenlévők számára.


Aki a Junkies régi fényét várja, vélhetően még most is kicsit szomorú. Itt az új nagylemez és a régi szép emlékek. Szekeres Andris, Barbaro Attila, Ricki Church, s a doboknál az a Keresztes Viktor, kinek még egy józan pillanatát sem csíptem el, de legalább szorgos, s becsületesen üti a bőrt, el sem tudom képzelni hogyan. Ahogy a terembe érek, már hallani az örök érvényű dalt: ’Még egy kortyot a piámból, még egy slukkot a pipából…’ (Ennyi kell), követi rögtön a ’Miattad iszom te állat’. Semmi baj sem lenne, hisz a banda elegáns megjelenése, kiállása mind azt mutatja, jól készültek a bulira, s nem csak az új korongon a hangsúly, hanem a hangulaton, a közönségkedvencek nem maradhatnak el. Csak az ifjonc gitárosuk produkciója volt fura, ahogy figyeltük, ’érdekesen’ játszott. Vagy lehet, hogy inkább imitálnia kellett, csak hogy az egyébként sem fényes hangzáson ne rontson? Viccelődni lehet persze, ahogy a banda is megtette, többek közt az egyik új dal előtt: nehéz lesz élőben tolni, mivel ’akik feljátszották a lemezre, még nem készültek el a kottával’ Andris: tudsz egyáltalán kottát olvasni? Barbaro: Nem! :) Mellette viszont nem humoros, hanem nevetséges pár történés, s ki a szép új világra vár, akár rajongó, akár a zenekar, ahhoz nagy változásra lesz szükség. Bízom az őstagok józan eszében, kiküszöbölik az olyan bakikat, melyek saját imidzsüket rombolják. Szép volt, jó volt, szerették sokan, talán nem véletlen. Lehet tovább ragozni a nevelő szándékot, hangoztatni, hogy ’A drog az rossz’, s az új dalok erőltetése helyett a hangulatra fókuszáltak, mely koncepció teljesen rendben is volt. Készültek, s állíthatom, alapjáraton sokkal jobbat nyújtottak, mint mikor utoljára láttam őket, pár éve egyik EFOTT alkalmával.  Kellően pozitív energiával indultam e fellépésnek, s volt mi lerombolja. Pedig bíztam benne, hogy újra, és tiszta fejjel úgy élvezhetek egy Junkies-koncertet, mint régen. Ettől függetlenül jól szórakoztam, csak nem kifejezetten attól, amire számítottam :S ’Még egy kortyot a piámból’…

Sebaj, hátha a folytatás vidít, hiszen fölvirradt a nagy nap, a rock katonái újra együtt vannak! Igen, a hazai legenda, az Ossian a színpadon, nem is akárhol, hanem történetük során először az Arénában, Saját hagyományaikat megszakítva, az évente megrendezésre kerülő Ossianosok Nemzetközi Találkozója helyett. Igen meglepő, hiszen egy hazai zászlóvivő nem szorulna arra, hogy vendég- (avagy mások által nevezve elő-) zenekarként lépjen fel. de ők vállalták. Persze hogy… Hiszen saját rajongótáboruk már régóta várta őket, a fellépők közönségének egy része egyezik, és az eddigiekhez képest még többre számíthattak.  Merész húzással álltak elő, második dalként egy újat dobtak a setlistbe, nagy elnézéskérések közepette, a tavaszra várható új nagylemezről. Címe: Ezredszer. A vélemények azóta is megoszlanak, annyit máris el lehet mondani, tagadhatatlanul Ossian dal, s mihelyst ’nyugszanak a kedélyek’, kijön az új korong, slágergyanús darabbal állhatunk szemben. Azt a füleinkre hangolták. Legfeljebb van, akinek az újdonság ereje erősebb hatással bír. Jöttek az élő sakkfigurák, akárcsak az azonos szinten dolgozó pultosai között: ők már kikészültek, a terheléstől, a fejetlenségtől. Szegények, lehet nem tudták, mire vállalkoznak. Számukra ez volt az ítéletnap, pedig előbb bukkant fel a Rock N’Roll démona. Mi meg csak élveztük a zenét, sokak hiányolták a sört. Meg a normális kiszolgálást. De aki paraszt, az is marad, mit várjon cserébe? (Hehh, élő sakkfigurák a vendégek közt is :P) Közben a színpadon még mindig ugyanaz a lemez pörög, a tempó változik: Magányos angyal. Egy örök ballada az Ossiantól, mely mindenképp munkásságuk egyik legsikeresebb és emlékezetes darabja! 

Ezeket követően Paksi Endre röviden édesapjára emlékezik, az ő nézetét és véleményét kiemelve, őszintén, remélve, hogy az ’öreg’ végre büszkén tekint le rá, elfogadván, hogy mégis lehet valamire vinni a rockzenével is, mi anno cseppet sem volt oly elfogadott. Így hangzott el a Külvárosi álmok, majd egy klasszikust megidézve instrumentálisan az V.Magyar Tánc átirata. Újra elhangzik az örök, a Szenvedély. Hiszen mind valljuk, ellenvetést nem tűrően: Rocker vagyok, vállalom!  Ez elől bizony nincs menekvés, s bár ez csak a ráadásban hangzott el, akkor is a műsor szerves része. Szeretjük is meg nem is, de ezen generációk nőttek fel, s ennek részesei vagyunk mi magunk is. S bár az éves nagy Ossian koncert a megszokott formában elmaradt, itt kárpótlást kaphattunk érte, nagyobb térben, más formában. Valami újat. Néha ilyen is kell! S mire újra megvirrad? Búcsúzik a banda, mi pedig csak állunk, s várjuk a folytatást. Mondhatja Endre negyedszáz év elteltével is hogy ’elhagynak százak, jönnek ezrek’, nem hazudott, így van. Az Ossian él!  Mire megvirrad, sem gondoljuk másképp, mint tolmácsolták. Erre az estére tiszteletet érdemlően készültek, s bár idén két alkalommal is elismerésem fejezhettem ki a színpadi produkciójuk láttán-hallatán, most rátettek még egy lapáttal. Megérdemelték a visszatapsolást!

Míg a pultoknál látottak miatt merül fel bennem a kérdés, Lukács Laci a színpadon teszi fel: ’Mi a f@sz van?’ Ezennel kezdetét veszi a Tankcsapda eddigi leglátványosabb műsora, de erre térjünk vissza később. Laci röviden bemutatkozik azoknak, kik esetleg még nem tudnák: ’Rock a nevem’, majd arra vállalkozik, hogy kielégítse a vágyat (Szextárgy). Hüvelykujjam az égre mutat, csizmámon vastag a por (Gyűrd össze a lepedőt), azaz elindult az emlékezés, hiszen 20éve látott napvilágot a Legjobb Méreg, melynek dalai is sorra helyet kaptak a repertoárban. Ha nektek ez nem kell, hát legyen az ördögé! Napra nap, hétre hét, így telt az idő, miközben ki irigyelt, ki velem örült e koncertnek, eljutottam arra a pontra, nem érdekel. Hirtelen dörzsöltem a szemem, biztosan jól látok? Fejes Tamás és a dobok egyre magasabban? Az elején feltűnt a komoly színpad- és látványtechnika, de ezt előtte sejteni se engedték, hanem egyszer emelkedni kezdett. Meglepetés! S még kérdezem, mitől legyen jó kedvem?  Valami nincsen rendben, valami megváltozott, itt bent. Nem akarok mást, csak Füstöt meg lábdobot. Megadták. Extrákkal! Színpadon az egyik alapító, Tóth Laboncz Attila, azaz Labi, első közös szerzeményük következik, s ha valaki azt hinné, viccelnek, a következő válasz érkezett: Félre a tréfát! Össznépi örömö tapasztalni, a világot jelentő deszkákon múltidézés folyik, előkerül még pár régi kedvelt versszak. Enyhén vontatott, de hangulatos. ÉV végére te is az álláskeresők közt találtad magad? Kellemetlen, szomorú, de Lukács erre is reagál, sok éve hangoztatván: ’Tudok egy munkát’. Akár említhet olyat is, amiért bevisznek az örsre hamar, folytatva a történetet: ’telefonon rendeltem az éjjel profi qrvát’ (Csőre töltve). 


A műsor pörög, bár ez túlzás, hiszen a megszokottnál több rövid szünetet is beékeltek, amikor csak néztünk, most ők pihennek, vagy bennünket hagynak kicsit lihegni? Persze néha ilyen is kell. Azt pedig 20éve megtanulhattuk, az élet a legjobb méreg! Bár a dal szerint Pokol a mennyből, valahogy másképp éltük meg. Bár többen panaszkodtak, változó módon, és okokkal, de a pokoltól mesze állt e buli. És még korántsem ért véget! Slágereik sora hangzott el a továbbiakban is, csak hogy említsek párat: Azt mondom állj, Adjon az ég, California über alles, Köszönet doktor. Majd azon ritka pont, ami a lemezen is egyedi: vendégénekes a ’Számolj vissza’ című nótában. Ismerős figura a színpadon, kinek neve a rejtélyes körülmények közt eltűnt Neochrome lemezem révén ismerős, manapság pedig az Angerseed sorait erősíti: Mányák Péter azaz Peter D. Maniak. Fogalmazhatnék úgy, a vége felé közeledve lett egyre jobb a műsor, hiszen míg eleinte többször megakadt tekintetem a két oldalt elhelyezett kivetítőkön, mostanra egyre inkább a színpadra összpontosult a figyelem. Érezhettük a mindent átölelő energiát. A hangulat fokozódott, tagadhatatlanul, bár kevés a luxus, szolid a kényelem, bal szélen Koós Ilona cigánykereket vet jókedvében. Mondja ezek után bárki, hogy nem jó a buli? :) A banda pedig szó szerint vette saját sorait, miközben Lukács skandálta: Fordulj fel!, felettük az egykor (pl. ’87-ben) Tommy Lee által is eljátszott látványtrükk után szapadon, lassabban, de szembetűnőbb módon: a dobszerkó Fejessel együtt a magasban és körbefordul! A műsor, a zene töretlenül megy tovább, a nép pedig csak ámul. Bizony, hazai szinten ilyet sem tapasztalhattunk még, hatalmas húzás volt! 


Kihagyhatatlan dal, mit még a diszkós ivadékok is jól ismernek: Menyország Tourist, majd idézem az elhangozattak: itt a vége, szájbab@szott Johnny. Érezhető, Lukács Laci mennyire is szereti a Nirvanát, e koncertet ő is hasonló mód zárta, ugyanazon Kurt Cobain-féle őrület részesei lehettünk egy kicsit. Ebből lehetett volna több is, s megadta volna a bulinak azt a lendületet, amit a nyár folyamán érezhettünk, ezen estén pedig hiányoltunk. Az egyértelmű, életük egyik legnagyobb koncertjére készültek, a zenekar 23éve tör fel és fel, egyre előre, s bármily mostohának tűnik a rockzene, őket ez sem állította meg. Bár a koncert vegyes érzésekkel tölt el, a show ámulatba ejtő ritka élmény. Bőséges, szinte minden igényt kielégítő setlist, régi kedvencek sora, egyedülálló látvány: ez mind mellettük szól. S bár hallottam olyan visszajelzéseket, hogy ’ez volt életem legsz@rabb TCS koncertje’, azért kíváncsi lennék, azon emberek mégis mit várnak? Maga a lendület persze lehetett volna jobb is, de le a kalappal a zenekar és segítőik előtt, mert amit itt adtak, azt bizony nem élhetjük át gyakran. Egy hatalmas és emlékezetes buli részesei lehettek a jelenlévők, ahol jó a felhozatal, a teljes műsor, bár sokan voltunk, nem kellett egymást taposni teltház esetén sem, s még a zene is füleinkre volt állítva. Persze az emberek már csak ilyenek, folyton elégedetlenek. Pedig az elmondható, amit a belépőért cserébe adtak, az igen korrekt ellenszolgáltatás volt, még ha néha kicsit vontatottnak is tűnt. Úgyhogy Tankcsapda volt, van, lesz, és kell is, viszlát Debrecenben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése