2012. február 18.

Hisztéria - Toncsi Cox


Kinek melyik hangzik ismerősen: Toncsi Cox vagy a Hisztéria? A hazai underground terén mozgók számára az egyik biztosan, aki nem tudná, annak elárulom, a kettőnek sok köze egymáshoz. Egyik nevet gyakran látni a Yuk-ban rendezett bulik koncert utáni dj-ként, míg a másik egy zenekart jelöl, melynek alapítója és énekese egyben. Repül az idő, bizony, 23 éve alakult a Hisztéria! Hozzáállásuk, témaviláguk tett kíváncsivá, mi is a történetük. A csapatban mára egyetlen őstagnak számító Toncsi Cox felelt kérdéseimre zenekaráról, zenéről, kritikáról.


Az 1989-es alakulás óta mondhatni a teljes zenekar cserélődött körülötted. Ezen változások hogyan érintettek téged, valamint a csapat működését, munkásságát?

Toncsi Cox: Nézd minden tag kiválása rossz, ha negatív, ha pozitív irányú, ha érthető  szándékkal is történik. Én mindig is úgy fogtam fel a zenekart és a tagjait, mint egy nagy család, egy  összetartozást annak negatív és pozitív dolgaival, mindenkinek vannak rossz és jó pillanatai ahogyan  egy kapcsolat sem létezik kompromisszumok, kölcsönös tolerancia nélkül. Sajnos ez minden szempontból  kihatással van a zenekar életére, menetére. Eddig igazából az elmúlt aktív működések közben, négyszer alakult át a csapat és itt sorolhatnám, hogy ki mikor miért és hogyan milyen okból távozott, tartom tiszteletben döntésüket. Ez kb. az 1989-es alakulás óta nem is rossz, hiszen 2012 írunk. Én inkább úgy szoktam kronológiai sorrendbe szedni, hogy Hisztéria 1, 2, 3, 4, az első és alapító csapattal közel négy lemezt csináltunk, majd a 2-es csapattal, ami már még jobban kiforrott az idők folyamán és ekkor lehetett érezni az elmúlt évek hatását, beérését. Velük egy lemezt csináltunk de azt szintén elég komolyan megturnéztattuk, megpromotáltuk. Majd következett a 3-as felállás, ahol is az újjáalakulás fényében 11-12 év elteltével megújult erővel indítottunk útjára, velük három lemezt egy maxit és egy összevont best of válogatást jelentettünk meg. Jelenleg 2012 és újabb fordulat újabb felállás, sajnos az élet mindig tartogat meglepetéseket minden fajta irányból és ne felejtsük el hogy az idő haladtával felettünk is elszáll az idő és szembe kell nézni a családi és más irányú életfelfogás tényével. Ez mindenféleképpen változást hoz/hozott. De egy mondatban összefoglalva rendületlenül ugyanolyan erővel és Hisztéria felfogással toljuk a szekeret mint ahogy a legelsőnél, nem akadályozza a zenekart sem előrelépésben, sem lendületben, alkotásban az esetleges tagcsere, ha ráérez valaki a Hisztéria ízére.Ha jól számolom, akkor 8 nagylemez, 1 EP és egy Best of lemez ékesíti a kiadványaitok listáját. Elég szembetűnő, hogy az elmúlt években már a Hisztéria Produkció gondozásában jelentek meg. Ennek alakulásáról mesélnél röviden? (magáról a kiadó létrejöttéről, ill. a saját kiadványok ide tereléséről)

Toncsi Cox: Pontosítva 5 nagy lemez, 2 válogatás, 2 maxi, és 1 split lp, nem belesorolva a saját szólólemezemet, ez a hiteles termés :) Az első lemez szerzői kiadásban, ugyan akkor a NagyFeró produkció támogatásával jelent meg Támadni Kell címmel 1991-ben, 
majd a második 1992. Kár az életért. /Nagy Feró produkció - Rocker records/                            
1993. Ne fogd be a szád. /Trottel records/                                                             
1995. Game over. /Rockland rec./                                                                       
1996. X-phobya.  /K&E records/                                                                         
2007. Visszatérő /limitált promo/. Ep /Szerzői kiadás/                                                 
2008. ..Eddig..very best off.  cd-dvd. /HAMMER-EDGE records/
2009. Tudom, hogy mit mondasz, csak nem érdekel. Ep /HISZTÉRIA prod./
2009. Hisztéria / Qss – Punk ’o’ Szauruszok -  Live and Loud split  - közös album. /HISZTÉRIA prod./ 
2010. MODERN KÁOSZ. Bonusz:Tudom, hogy mit mondasz, csak nem érdekel. ep. /HISZTÉRIA prod./ 

Nagyon sok fejtörést okozott a kellő odafigyelés a lemezre és annak normális keretek között való kiadása és terjesztése. Gondolok itt rengeteg alap dolgokra, és ez vezetett oda az évek alatt felhalmozott kapcsolatrendszerem-rendszerünk révén, hogy magán kiadásban, azaz a Hisztéria produkció által fogjuk terjeszteni és promotálni, kiadni a megjelennteti kívánt lemezt. Sajnos a mai Magyar helyzetben és az internetes letöltések miatt a lemezkiadás teljesen eltűnőben van, ma már a lemez kiadása inkább azt jelképezi egy zenekar számára azon kívül hogy elad belőle párszáz, esetleg pár ezer darabot, hogy kézzel fogható eredménye legyen munkásságuknak. Ezért is döntöttünk úgy hogy mi irányítjuk az egészet és kiadását .  A banda leírásában több irányvonal is említésre kerül, így a Punk, Rock, Hardcore és Ska. Az első kettő elég egyértelmű, a ska sem áll távol, de honnan jött képbe a hardcore?

Toncsi Cox: Mindig is szerettem az old skool HC-t, persze az újak közül is van nekem való. A Hisztéria lemezeken mindig van egy-két kakukktojás pl. a ska részek/betétek illtetve tőlünk nem megszokott hardcore-osabb világ. Ezzel azt szeretnénk elérni hogy ha valaki belehallgat az első dalba vagy bármelyikbe és utána random szerüen egy másik dalba, ne érezze azt hogy ugyan azt a dalt hallja. Mindegyik dal hordozzon magában az egységein belül valami mást, valamit amitől másabb lesz a többi dalnál. Meg tudnád mondani, mely az az öt zenekar, vagy még inkább tőlük 1-1 lemez, mely igazán hatással volt rád, akár ízlés, akár zenei munkásságod terén?

Toncsi Cox:  sor elég hosszas lenne, de a teljesség igénye nélkül azért említenék egy párat. Plasmatics: szinte az összes lemezük, majd követi a GBH, ami számomra fiatalabb korom meghatározója is volt. Maradok hű az Exploitedhez is, majd jönnek az egy lemezes csapatok, mint pl. a finn Riistetyt vagy szintén finn Bastards, és említhetném a Rancidet, Abrasive wherels-t, Agnositc Front-ot. Nem is tudom hol folytassam, totál zeneimádó vagyok, persze ezen a téren de a műfajon belül viszont sokoldalú, a hc-től a punk-rockig az anarchon át a street oi-ig és reggelig sorolhatnám. Ezt igazolja cd-, bakelit- és nem utolsó sorban kazettagyűjteményem is.

Nemrégiben találtam egy érdekes blogbejegyzést, melyben a hazai szféra több előadója is igen erős bírálatot kapott, köztük említésre kerül a Hisztéria is. (A bejegyzés elérhető itt)

Toncsi Cox: Igen, igen a Tankcsapda és a Quimby és több nagy csapat társaságában, el lehet dönteni ez most jó vagy sem :)  Nézd, igazából örülök neki, mert bármit is írnak az csak „jót” tesz a zenekarnak, mert írnak róla és foglalkoznak vele, ez azt jelenti hogy a csapat elért valamit ahhoz, hogy beszéljenek róla, mondja a fáma. De azt nem tartom korrektnek, helyesnek ha valami olyasmit írnak, ami esetlegesen nem igaz vagy helytelen állítás, de ez a mai sajtó és újságírók. A mai hír- és szenzációhajhászás közben mindenki hírértéket szeretne csinálni abból, amit ír hogy minél többen olvassák a cikkét, blogját. Azt hiszem mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogy mit hisz el, és  pont azért maradok a régi elméletemnél, hogy addig nem akarok véleményt alkotni senkiről, semmiről amíg nem hallgattam meg, nem beszéltem vele és nem igazolódott be annak bármilyen alapja, hogy eldöntsem negatív ill. pozitív irányát. Sok ember ebben hibázik, hogy azonnal ítélkezik és nem hallgatja meg a másik vélemyényét, és itt jön az igazi magyar és igaz mondás: a puding próbája az evés. Míg nem kóstoltad, ne mondj róla véleményt. Tehát az is csak egy szubjektív egyedi vélemény és akár mit is írt köszönjük :)


Bírálók bizony mindig akadnak, mennyire veszitek magatokra avagy miképp reagálod/reagáljátok le ha (ennyire) negatív visszajelzést kapsz/kaptok?

Toncsi Cox: Az előbbi válaszomban feleltem részben, minden vélemény számít és mindenkinek meg van a véleménye, ha ért hozzá ha nem, sokszor úgy írnak kritikát hogy hozzá nem értenek vagy semmi közük sincs a témához ill. nem néznek utána. Annak hitelességéről vagy tudásáról meg sem győződnek, tisztelet a kivételnek.


Mostanság miből merít témát a csapat? Esetleg kérdezhetném azt is, az élet borúsabb vagy vidámabb oldala ad több ihletet?

Toncsi Cox: Mostanában is-is. Régebben szinte csak a bennünk rejlő nézetek politikai irányú és ellenes szövegek, a bennünk rejlő és nézeteinkben hangot adó események adtak erőt és szövegi mondanivalót. Ma szintúgy megvannak ezek és ma is érintenek bennünket, de egy kicsit az idő haladtával más felé is nézelődünk és veszünk ihletet.Hogyan észleled a punk zene helyzetét mostanság? Egyfelől az iránta mutatkozó igényt, másrészt mennyire kap életteret az 'lekorcsosuló' zenei világ árnyékában?

Toncsi Cox: Azt hiszem minden zenei irányzatnak megvan a maga helye, fel- és lemenő ideje és szakasza, a punk egy olyan zenei irányzat és életérzés, ami bizonyíthatóan a mai napig megmaradt és érezhetővé vált, és újból úgynevezett virágkorát élheti kisebb-nagyobb külső, esetlegesen idióta hatások, befolyások miatt. Nem véletlen hogy van egy pár, szerintem kb 3-4 zenei stílus ami körül forog és nőnek ki a további irányzatok és ezek között az élmezőnyben ott a punk, mint stílus és életérzés. Azt hiszem itt pont meg is lehetne jegyezni, hogy mi a punk mint életfelfogás, stílus, zenei irányzat és a többi, mert mint minden eszme, zene hordoz magával külsőségi ill. zenei meghatározottságot. Persze fontosak a zenei irányzathoz tartozó külső elemek, de ma már talán fontosabb az hogy a külső mit takar, ma már akár egy Iggy Popra is punkot mondanak, holott hosszú hajú s torzíttot gitárcentrikus zenét tol. De az életfelfogása és előadásmódja, életérzése, szövegei a punkra mutatnak. Szóval a mai világban sok mindenre lehet rá mondani PUNK. Éld meg azt ami, vagy éld át amit szeretnél….. :)

Köszönöm válaszaid!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése