2012. május 25.

Interjú: 2. Világveleje Nyár - Fesztivál az Orczy Parkban

A Nagyvárad tér mellett található Orczy Park (ismertebb nevén Orczy Kert) több mint 200 éve nyújt menedéket a város zajától, Budapest egyik kellemes zöld pontja. A hely persze nem csak a természetet hiányoló és nyugalomra vágyó lakosságot vonzza, hanem időnként helyet kap a kikapcsolódást szolgáló szórakoztatás is, rendezvények formájában. Több neves hazai előadó szereplésével idén másodjára kerül megrendezésre a Világveleje Nyár Fesztivál, melynek szintén e park szolgál helyszínéül. Az esemény kapcsán faggattam kicsit a szervezőket, kérdéseimre Maróti Dániel felelt.

Szapy: Tavaly értesültem először a Világveleje Fesztiválról, ezek után keltette fel idén is érdeklődésem. Pár szóban be tudnád mutatni a rendezvényt?
Maróti Dániel: Világveleje Fesztivál valójában 14 volt eddig, viszont Világveleje Nyárból ez a második. A Világveleje Produkció gyakorlatilag tizennegyedik éve szervezi ezen eseményeket, melyek rendszerint januárban vannak, mint évnyitó fesztivál. Viszont tavaly indítottuk útnak első nyári rendezvényünket, mely Világveleje Nyár néven most kerül másodszor megrendezésre.


Szapy: Hogyan látod a tavalyi, azaz első Világveleje Nyár fogadtatását, mit tapasztaltál? 
Maróti Dániel: Egyrészt nagyon jó a hely, amit találtunk, ez az Orczy Park. A tavalyi visszajelzések csak pozitívak voltak, hiszen ha lehet ilyet mondani, csúnya szóval ’prémiumfesztivál’ kategória abból a szempontból, hogy mind a vendéglátás terén, a kiszolgálóegységek száma és a helyszín teljesen alkalmas arra, hogy megvalósuljon. Nem egy tömegrendezvény, hiszen itt nem több tízezer vagy százezer ember szórakozik, hanem pár ezer főt várunk ezekre a koncertekre, a hely méreteit figyelembe véve. Hiszen ez egy 10 hektáros park. Azt gondolom, mindenki kényelmesen el tud férni, s akár a szerelmespárok is el tudnak bújni esetleg egy zegzugos helyen, tényleg elég nagy parkról van szó :)Szapy: Nem utolsó sorban feltűnt, hogy a rendezvény jellegét és felhozatalát tekintve is elég korrekt áron juthatnak be az érdeklődők.
Maróti Dániel: Az összes rendezvényünkön ez egy nagyon fontos szempont. Figyelembe kell vennünk azt a jelen helyzetet, hogy az élőzenét fogyasztó közönség egy része nem engedheti meg magának, hogy magas belépőárak mellett szórakozzon. Igyekszünk a lehető legalacsonyabb áron tartani a rendezvényt.Szapy: Mi alapján dőlt el, mely zenekarok lépjenek fel? 
Maróti Dániel: Nyilván ez mindig szubjektív, úgy gondolom. Igazából a szempont az, hogy mit szeretünk s mit tartunk aktuálisnak. Tavaly a Hiperkarma és a Tankcsapda volt a két fő fellépő. Idén az Európa kiadó aktualitását az adja, hogy Love ’82 és Love ’92 címmel adtak ki lemezt az adott években, ezekhez koncert is kapcsolódott, s ennek a 30 ill. 20 éves jubileumára hívtuk el a zenekart. Ígértek persze meglepetéseket is, de egyelőre még nekünk sem árultak el többet. Másik nap pedig a Tankcsapda lép színpadra a Depresszió társaságában, amit talán nem is kell mondanunk, hogy idén miért aktuális nagyon. 

Szapy: Főleg ha figyelembe vesszük, hogy manapság valóban ritkán látni őket együtt, s ez nem csak Budapestre érvényes. 
Maróti Dániel: Szerintem a rockzene kedvelőinek egy jó alkalom, hogy egy este két kedven zenekarát is láthatja. S azt tudom, nagyon készülnek erre a zenekarok, ahogy elmondásuk alapján is kiderült. Igazán lelkes mind a két banda s nagyon várják ezt a bulit. Annyit elárulhatok, hogy a Tankcsapda koncertjén egészen különös látványra, pirotechnikai show-ra számíthatunk, emellett a hang- és fénytechnika sem mindennapi. 

Szapy: Hiszen rendszerint jól felkészülnek az ilyen eseményekre. 
Maróti Dániel: Igen, mondhatjuk így is, itt viszont többről van szó, mivel mi is beszálltunk a történetbe, hogy valami többet, extrát kapjon a közönség.Szapy: S mindezt ennyire közel a város szívéhez? 
Maróti Dániel: Hogy mindenki könnyen ide tudjon jönni :) Itt a Nagyvárad tér, könnyen megközelíthető metróval, gyalog, végül is bárhogy. 

Szapy: Főképp a tavalyi évre lehet alapozni, érkezett a környék részéről negatív visszajelzés, panasz? Hiszen a közelben van több intézmény, a lakóházak sincsenek távol. 
Maróti Dániel: Nem tudok ilyenről, hogy negatív visszajelzés érkezett volna. Talán köszönhető annak is, hogy itt egy irányított hangrendszerről beszélhetünk, azaz a nézőteret jól lefedi, nagy hangerővel, viszont a parkon kívül gyakorlatilag semmit nem lehet ebből hallani. Továbbá este 11kor véget is érnek a nagy hangerejű koncertek, utána pedig akusztikus koncertek lesznek a tó melletti bárnál. Például a Depresszió és a Tankcsapda fellépése után a Junkies akusztikus műsorral folytatódik a program.Szapy: Mit tudsz mondani még azok számára, akik ezek fényében is csak kérdésekkel tele azon vacillálnak, ellátogassanak-e az eseményre? 
Maróti Dániel: Szerintem felesleges itt bármi győzködés. Azt gondolom, maguk a zenekarok, a műsor és a helyszín együtt állása egy szerencsés dolog. Tényleg maga az Orczy Park olyan helyszín, ahova érdemes kijönni erre a bulira, a koncerteken túl itt egész éjszaka el lehet bóklászni, pl. a tóparton. Főleg ha szép nyári estére számíthatunk. Ha nem így alakulna, akkor rossz idő esetén 17-e vasárnap lesz az esőnap. E három napból reméljük, hogy legalább kettő tényleg jó időt tartogat számunkra.

Szapy: Köszönöm a válaszokat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése