2012. október 22.

Nimrod's Weapon - Szedlacsek Nimród válaszolt


Szedlacsek Nimród gitáros, Kolozsváron vezet gitáriskolát, stúdiót, színpadtechnikával foglalkozik, gitárokat javít és alakít. És nem utolsó sorban rendszerint felbukkan a zenei életben a korai ’90-es évek óta. Legutóbb 2011-ben saját projecttel jelentkezett, s tette közzé nagylemezét Heroes of Romania címmel. Ennek körülményeiről és az ide vezető útról beszéltünk röviden.
Szapy: Régóta foglalkozol zenében, több zenekarban is megfordultál, ezek közül talán a legismertebb a ’romániai legenda’, az Altar. Mesélnél kicsit erről az időszakról?
Nimród: Igen, az első komoly zenekarom az Altar volt, 1991-ben indítottuk útjára a csapatot es majdnem 10 évig dolgoztunk együtt (keményen). Nehéz időszak volt, mert Románia ´90-ben szabadult fel a kommunizmus alól elméletileg, de gyakorlatilag ugyanazok a kommunista fickók maradtak vezető pozíciókban, akik azelőtt is ott nyomultak. Emiatt nagyon lassan alakult ki a zenei élet, az elején nem léteztek klubok, kiadók, reklámlehetőség, stb. Mi csak olyankor tudtunk koncertezni, ha vagy mi magunk szerveztük, vagy a Bukaresti zenei maffia néha megadta nekünk a lehetőséget. Ebben az időszakban kiadtunk 3 nagylemezt, melyek most amolyan "legendának" számítanak a szakmában. Főleg az első kettő :) Helyi viszonylatban óriási sikereket értünk el, gyakran játszottunk tízezres tömegek előtt. Így jutottunk ki a Sziget Fesztiválra is ´96-ban, a Prodigy előtt játszottunk a nagyszínpadon.

Szapy: Ez a korszak viszont lezárult, elmondanád röviden, mi is történt?
Nimród: A személyi életem ´99-ben dramatikus változásokon ment keresztül, ugyanis ekkor találkoztam Krisztussal és Ő szó szerint kihúzott a csávából (alkoholizmus, drogfüggőség, stb). Ezek után kiléptem a zenekarból. Tulajdonképpen a zenekar szétvált akkor és csak 2003-ban alakult újra, de én már akkor nem szálltam vissza.

Szapy: 2011-ben pedig saját projectbe kezdtél. Kivel dolgoztál a lemezeden, illetve hogyan sikerült összehozni a csapatot és a kiadványt?
Nimród: 2011 elején elkészítettem 5 instrumentális nótát két zenész kollégámmal (Marius Popa - dobok, Beni Andreica - basszusgitár). Egy klubkoncert után tettem fel a kérdést magamnak, hogy mi lenne, ha készítenék egy instrumentális albumot? Azelőtt sohase gondoltam arra, hogy ilyesmivel foglalkozzak, de hamar rávettem magam, hogy nekiüljek a munkának. Tehát nyárig megírtam a dalokat és rendre felvettem őket a stúdiómban. Mivel tudtam, hogy nem sok esélyem van arra, hogy megjelentessem az albumot egy kiadónál, úgy döntöttem, hogy készítek egy weboldalt és erre felteszem az egész anyagot, hogy bárki letölthesse: www.nimrodsweapon.com

Szapy: Hogyan oldottad meg a felvételeket, stúdiómunkát? Hiszen egy személyes project esetében mondhatjuk, kifejezetten költséges tud lenni.
Nimród: Ezt nyilván csak azért engedhettem meg magamnak, mert anyagilag nem függök senkitől, a stúdiómunkák nem kerültek pénzbe. Sajnos, mint tudjuk a zenei piac változásai miatt mind több zenekar kényszerül arra, hogy feltegye művét az internetre, hogy mindenki letölthesse.

Szapy: Heroes of Romania címmel jelent meg első nagylemezed. Számodra mit takar ez a cím, illetve mit kívánsz kifejezni vele?
Nimród: A Heroes of Romania (Romania hősei) lemezcíim azokra az emberekre utal akik a kommunista idők alatt a hitük miatt szenvedtek a börtönökben. Megkínozták, megpróbálták megtörni akaratukat, szellemüket. Legtöbben nem élték túl a veréseket, kínokat. De azok, akik túlélték a nehéz éveket, nem tértek el Istenbe vetett hitüktől. Az irántuk való tisztelet késztetett arra, hogy újra a közönség tudata elé hozzam őket. Romániában több, mint 2 millió embert vetettek tömlöcbe Ceausescu uralma alatt.


Szapy: A felvételeiden jelentős szerepet kapott a gitár, a dallam. Majdhogynem instrumentális project, néhol énekkel fűszerezve. Mi inspirált a dalok írásakor, hogy állt össze a téma?
Nimród: Ez a lemez nem egy tipikus "gitár hős" anyag, ahol a nóták egy-egy hosszú gitárszólóból állnak. Azt akartam, hogy a dobok, a basszusgitár, a billentyűbetétek is helyet kapjanak a kompozíciókban, néhol pedig rövid vokálbetétek is hallhatóak. Leginkább arra törekedtem, hogy minden nótanak teremtsek egy "világot" ahová a hallgatót bevonhassam. Például az "In the Wildersess" dal esetében elképzeltem, milyen lehet teveháton bandukolni a sivatagban. Ezt támasztja alá a nóta ügetős tempója, meg a visszhangos kiáltások. A "Speed Lover" nyilván a gyors kocsik szerelmeseihez szol, olyan "groove"-ja van hogy azt hallgatván az ember padlóig nyomja a gázpedált. Ehhez a dalhoz egy videoklip is készült egy autóversenyzős barátom jóvoltából. A "Jesus in Gethsemane" nótában megpróbáltam zenébe foglalni azt a szellemi vihart, amely Jézus lelkében tombolt a Gecsemane kertben. Szóval minden szerzeménynek megvan a saját története, világa. Úgy gondolom, hogy ez az anyag nagyon jó arra, hogy az ember vezetés közben hallgassa. Olyankor egy nagyon pozitív hangulatba szippanthatja a hallgatót, annak ellenére, hogy elég kemény metal zene.
  


Szapy:  A zene és a zenészek egyértelműen hatással vannak azokra is, akik zenélnek. Számodra kik azok, akik inspirálnak, akiket kedvelsz, illetve mely előadókat, zenészeket tiszteled leginkább?
Nimród: Természetesen tisztelek minden nagy gitárost, aki letett valami komoly munkát az asztalra, legyen az Jason Becker vagy Paul Gilbert, de talán mégis Steve Vai produkciói állnak hozzam a legközelebb, mivel nagyon fantáziadús kompozíciói vannak, nem csak tekerés. Nagyon sokat tanultam egy volt kolozsvári kollégámtól, Calin Boca-tól, aki a 90-es években messzemenően megelőzte az akkori gitáros gárdát országos viszonylatban. Az új gitáros generációból megemlíteném Szentkirályi Jani barátomat, aki Pesten él és a saját szólóprojektjén dolgozik.

Szapy: S hogyan látod a mai zenei világot, s abban a saját munkád helyét, lehetséges jövőjét?
Nimród: Annak ellenére, hogy mindenfelé tele vannak együttesekkel, amelyek nem sokat tudnak nyújtani zenei téren, (gitárosok, melyek vagy 5 akkordot tudnak, stb), de kisegíti őket a mai technika, hiszem, hogy igény van jó zenészekre és jó zenekarokra is. Igyekszem, hogy összehozzak pár kisebb koncertet Magyarhonban is, hogy élőben is bemutathassam az anyagot. Remélem, mihamarabb találkozunk majd az úton, valahol.

Szapy: Köszönöm a válaszokat!Itt pedig egy időközben elékészült új dal, videoval:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése