2011. november 7.

Dénes Viktor, Hollywood Rose

Hogy épp tribute-zenekarként, vagy saját dalaikkal koncerteznek, nekem nyolc. Pedig csak bő négy éve követem munkásságukat, de láttam-hallottam, és leginkább tapasztaltam annyit a zenekarból, hogy kialakuljon bennem egy vélemény. Túlélve a mindig, mindenki számára nehéz kezdetet, mára egy stabil és népszerű csapatról beszélhetünk. Azon túl, hogy első körben beletrafáltak az igénybe, jól ki is szolgálják azt. Lehetne ez csak az én véleményem is, de az elmúlt években a pesti bulikon illetve hazai fesztiválokon tapasztaltak alapján bátran állíthatom, ez a valóság. Lehet őket szeretni, lehet értük rajongani, lehet őket elítélni vagy lehúzni, attól még ugyanazok maradnak: egy hat tagot számláló laza csapat, akik úgy produkálnak, hogy érezd jól magad, ezáltal ők is magukat. A nyár folyamán második nagylemezével jelentkezett, továbbá nyolcadik születésnapját ünnepli idén a Hollywood Rose. A zenekar ritmusgitárosát, Dénes Viktort sikerült elcsípni kérdéseimmel. Szóba került több dolog is, az aktualitásokon túl. Hogy pontosan miről is beszéltünk? Meglátod az interjúban :)



Szapy: Egy EP, egy nagylemez (Minimal Design), újabb EP, s idén itt a második nagylemez (Piknik a holdon), ezúttal a Hammer mellékleteként. Miért e terjesztési mód mellett döntöttetek?
Viktor: Az volt a koncepció, hogy többen megismerjék a zenekar ezen vonalát is. Tehát, hogy nem csak, mint Guns N’ Roses Tribute zenekar működünk, hanem már a második albumunk jelenik meg. Sokan még az elsőt sem ismerik, és csak pislognak, mikor mondjuk, hogy a zenekar saját vonalon is tevékenykedik. Reméltük, hogy így tudjuk a legtöbb emberhez eljuttatni, és most már tudjuk, hogy az elképzelés bejött, több mint 8500 ember otthonába került a lemez. De ezt igazán majd a december 9-ei lemezbemutatón derül ki.


Szapy: A kiadás óta eltelt már annyi idő, hogy kapjatok visszajelzéseket. Hogyan fogadta az új albumot a rajongótábor, s hogyan vélekedtek a kritikusok/firkászok?
Viktor: Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Ezt főleg a Facebook-oldalon (facebook.com/hollywoodrose) tudjuk lemérni. Nagyon örültünk, hogy azok mellett, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a zenekar tevékenységét, rengeteg új arc is véleményt nyilvánított. Tényleg nagyon sok pozitív kritika jött vissza az emberektől (tisztában vagyok vele, hogy a negatívakat nem tudjuk, mert nem közlik velünk. Nyilván van az is, de nem foglalkozunk vele). A szakma részéről is egyértelműen pozitív a dolog. A hangzást sokan kiemelik, hiszen Dandó Zolika (Hooligans-ek, X-ek, Megák...+sok kiváló zene) keverte a lemezt. Neki is egyfajta kihívás volt, hiszen szeretett volna végre csinálni egy rock lemezt.

Szapy: Az előző kiadványon (Minimal Design) szereplő dalokhoz hasonlóan itt is kaptatok 'úgynevezett külső segítséget' a dalok létrejöttében? (Értem ez alatt pl. a közvetlen környezet megnyilvánulásait, dalszövegek létrejöttét mások által)?
Viktor: A MD esetében Hartmann Zoli barátunk benne volt, hogy a Sör a földön c. dalban 4 sort énekeljen. Ez egy jópofa dolog szerintem, de akkor sem dolgoztunk külső szövegírókkal. Tehát ezen kívül senki nem szerepel a lemezen. Ezt tartottuk most is, a dalok szövegeit, zenéjét mi írtuk, játszottuk. A Playboy a balkánról c. dal „intro”-jában Buliczka Csilla hallható, aki a Neo FM reggeli műsorának volt a hírszerkesztője. Amúgy az Árnyjáték c. számba terveztünk női vokált, de annyira szoros volt a munka, hogy végül nem került bele. Talán majd a koncerteken...:) Persze a barátainknak ezúttal is megmutattuk a demo-kat, és volt, hogy adtunk a véleményükre is.

Szapy: A lemez címe is afféle abszurdum, ha értelmezni próbáljuk, akkor egy merész elképzelés, mely valószínűleg az is marad, de van olya laza, hogy marha jól hangzik. Ez kinek az agyszüleménye, avagy honnan ered?
Viktor: Vilkó ötlete volt Piknik a holdon c. „kép”. Amikor becsukod a szemed és csak magad szeretnél lenni. Hogy legalább egy pár percre semmilyen külső hatás ne érjen, csak tudj elmerengeni a gondolataidban. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy végül a lemez címe is ez lett.


Szapy: Van olyan dal a lemezen, melyről állíthatjuk, mindegyikőtök kedvence, vagy inkább mindenkinek más-más?
Viktor: Ez egy nagyon érdekes kérdés. A lemezt megelőző EP-n is szerepelt a ’Szedjetek szét’ című dal. Szerintem, ha mindenkinek 3-3 számot kéne leírnia, akkor ez biztos benne lenne mindenkinél. De a többire nem mernék megesküdni :). Mindet nagyon szeretjük. Nincs olyan, amit pl.: tovább léptetnénk. De talán mindenkinek más és más a kedvence. Én pl.: nagyon szeretem a Pikniket és a Playboy-t is.

Szapy: Lemezkészítéssel nem szoktatok sokat szöszmötölni. Van benne némi őszinte egyszerűség, lehet kicsit nyers, mondhatni, olyan spontán. Mégis ez adja meg a lényegét. Ezt ti is így látjátok, vagy a háttérben erős szerepet játszik egyfajta tudatos munka?
Viktor: Jelen esetben ez elég érdekesen nézett ki. Mondhatni teljesen szokatlan formában, eddig még nem tapasztaltunk ilyet. A 4 számos demot felvettük tavaly októberben a Denevér stúdióban. Előtte próbák... mi, hogy legyen, összeállt a kép. Aztán áprilisban lett egy lehetőség, hogy a Hammer nyári, dupla számának mellékleteként kijöjjön a CD. Na jó...-gondoltuk-...de milyen CD? Nincsenek számok. Illetve voltak, kezdemények. Volt egy-egy ötlet, riff, aztán azzal elkezdtünk szöszölni. Viszont rengeteg időt töltöttünk a próbateremben. Főleg Vilkó és Zaba. Jöttek a szövegek, alakultak a dalok. De nem mondanám, hogy minden tökéletesen megvolt, mikor stúdióba vonultuk. A szerkezet megvolt, aztán a stúdióban alakultak a dolgok. Dob, basszus, gitárok, énekek felmentek a komáromi jabART stúdióban. A billentyű, kütyük, effektek pedig már Dandó Zolikánál öltöttek végleges formát. Eközben már készítettem a kreatív részt. A mellékletben kivágós borító van. Tehát elsőre csak négy képet kellett megcsinálni, meg a végleges cd cover-t. Aztán azóta elkészült a komplett booklet is. Reméljük, hogy a szülinapi bulin már kapható is lesz.

Szapy: Esetleg számíthatunk még olyan önálló estre, melyet kifejezetten külön lemezbemutató(/népszerűsítő) bulinak szántok?
Viktor: Sőt... Komolyan vannak elképzelések, hogy a saját dolgokat egy következő szintre emeljük. Ebbe beletartoznak a sajátszámos bulik, vagy bármi más is. A Piknik a holdon lemezbemutató buli egyébként december 9-én lesz a Club202-ben.


Szapy: Idén ünnepli fennállásának nyolcadik évfordulóját a zenekar. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a Club 202-ben csaptok nagy bulit. Jól sejtem, hogy azon ritka esemény, ahol számíthatunk a saját dalokra és a Guns' dalokra egyaránt, megannyi meglepetés mellett?
Viktor: Titok :) Természetesen igen, hiszen ez is hozzátartozik a HR 8 évéhez. Ám a túlzásba nem akarunk esni. A december 9-e viszont csak a sajátról fog szólni.

Szapy: A már közzétett plakátokon szerepel Tóth Gabi neve, mint különleges vendég. Milyen aprópóból és hogyan hoztátok ezt össze?
Viktor: Nyáron volt a Rocktogonban egy zártkörű koncert Bejczi Bazsi barátunk és kedves tesója közös szülinapi bulija, ahol mi nyomtuk unplugged-ba. Az egyik számnál feljött Gabi is. Semmi próba, semmi gyakorlás és annyira egyben volt az egész, hogy csak lestünk. Ekkor merült fel, hogy szeretnénk meghívni a szülinapi bulira is. Az első próbák már megvoltak. Elmondhatom, nem az lesz, hogy lejön és unottan énekel. Hatalmas Rock n’ Roll lesz. Nagyon élveztük már a próbákat is.

Szapy: Figyelve a zenekar tevékenységét, azt észlelni, egy ideje a nagyobb rendezvényeken vendégzenekar is szerepel. Így például a májusi lemez-előzetes koncerthez hasonlóan ismét az Üzletembers melegíti be a közönséget. Miért rájuk esett a választás, s észleléseitek szerint hogyan fogadta a törzsközönség ezt az újítást?
Viktor: Többször van, hogy van előzenekar. Akár kisebb, akár nagyobb helyeken. Az Üzletembers-szel már többször játszottunk együtt. Szerintünk nagyon jól nyomják az általunk is kedvelt időszak Rock N Roll-ját. Ezért döntöttünk úgy, hogy az Üzletembers lesz a vendégzenekar. És titkon reméljük, hogy lesz „gitártisztító” pálinkájuk is megint :) (A zenekaról bővebben: http://www.uzletembers.hu)


Szapy: A születésnapi bulival rendszerint sok embert mozgattok meg, idén mire számítotok? Avagy mi olyat tudtok még villantani, amivel a kétkedőket meg lehetne győzni?
Viktor: Nem akarunk mi meggyőzni senkit. Aki ott volt egy-egy ilyen születésnapi bulin, az tudja, hogy mire számíthat. Azt elmondhatom, hogy látványban még soha nem volt ilyen. Nagyon készülünk rá. Mindenkit megajándékozunk egy ’welcome jégerrel’ is. (reméljük, idén mindenkinek jut, nem csak, aki korán jön.). Ajándék is szokott lenni. Zenében pedig 3 nagyszerű rézfúvós is segítségünkre lesz pár számban. ...Céllövölde, vattacukor, vurstli, minden...

Szapy: Ha már nyolcadik születésnap, azért az már majdhogynem (első) jubileumi kor. Első EFOTT-élményem óta figyelem a zenekart, s azt észlelem, elég stabil a csapat. Viktor, te akkoriban kerültél a bandába, azóta viszont nem történt semmi negatív változás (csak pozitív, az unplugged fellépésekre kibővült a csapat). Ismeritek a tuti receptet tartós zenekari felállásra, vagy ennyire összhangban a társaság?
Viktor: Nem tudom, hogy ezt receptre írják-e :). Nem tisztem és nem is érdekel, mik történtek a csapaton belül, azelőtt. Azt viszont biztosan tudom, hogy rendkívül nagy az egyetértés, az összhang a csapatban. Lehet, hogy sokak számára fura, de mi tényleg BARÁTOK vagyunk a mindennapokban is. Nem telik el úgy nap, hogy ne tudnánk, hogy mi van a másikkal, még ha nem is találkozunk, akkor is (és ezt nem a Facebook-nak köszönhetjük...a zenekar fele fent sincs). Közös nyaralás is volt a nyáron.

Szapy: Természetesen nem csak Budapesten látni benneteket, gyakran játszatok külföldön is. Az elmúlt időszakban mit tapasztaltatok kinn? Még mindig nyugat a nyugat, vagy érezni ott is a gazdasági válság, vagy épp a mindennapi élet problémáinak hatását az embereken?
Viktor: Gazdasági válság ott is van. Illetve főleg a „cigi-válság” figyelhető meg. Lehet, hogy sokan csak legyintenek, és nem érdekli őket, de sorra zárnak be a klubok, mert a helyek nagy részén tilos bent dohányozni. Aki csak szórakozni, beszélgetni, sörözni megy le, annak ez elég nagy visszatartó tényező. Ettől függetlenül, a gondolkodás, a hozzáállás ugyanaz. Ha kimész játszani, akkor ott tényleg te vagy a ZENÉSZ. És amit már sokszor mondtunk, nem a cateringen, vagy a pián van a hangsúly. Hanem a zenekarhoz való hozzáálláson. Azért vagy itt, hogy szórakoztasd az embereket, akik lejöttek. Addig ők fogyasztani fognak. Amint te szarul érzed magad – akármi miatt – az lejön a színpadról, és a közönség sem élvezi a koncertet, esetleg haza megy. Itthon csak azt nézik, hogy mennyien jönnek be egy-egy koncertre, mert a belépő fedezi a zenekart. Örülj, ha vizet kapsz. Pedig mennyiről beszélgetünk? Tegyük fel, tálca szendvics, sörök, esetleg bor, cola, víz. Ez mind ott van a pultban. Kb. az egész kijön 3ezer forintból...és akkor sokat mondtam...itthon ezen megy a matek. Belépőre lefordítva 2-3 ember... Persze tisztelet a kivételnek. Itthon is vannak helyek, akik már kicsit érettebben gondolkodnak. Tudjuk, hogy szívatják a klubokat nagyon, de tényleg 3ezer Ft-ról beszélgetünk. Gondold el, hogy ha van egy magyar zenekar, aki mindig ebbe fut bele. Hát az élettől is elmegy a kedve... Így tényleg összerakjuk a két kezünket, hogy folyamatosan tudunk külföldön játszani.


Szapy: Idén nyáron pedig itthon is turnéra indultatok, bejárva több klubot, s jó néhány fesztivált. Milyen emlékek maradtak bennetek ezzel kapcsolatosan?
Viktor:...ha maradtak....:) Májusban konkrétan az egri főiskolai napokra és Jászboldogházára is a stúdióból mentünk. És onnantól nem volt megállás. Fesztiválok, vidék, külföld. Sok motoros találkozón és nagy fesztiválon (Rockmaraton, Fezen, Szin, Hegyalja, Efott, Campus) játszottunk. Mondhatom csak pozitív élmény maradt bennünk. Van egy varázs a fesztiváloknak, és már az utazásnak is.

Szapy: Az idei évből már nincs sok hátra, esetleg van még olyan tervetek, melyet egyelőre titokként kezeltek? Vagy már a jövő évben gondolkoztok - krdezhetném azt is, arra van-e már bármi konkrét elképzelés?
Viktor: Egy nagyon jó barátom szokta mondani (ami az élet bármely részén igaz, akár a párkapcsolatban is), hogy „Azon a hídon majd akkor megyünk át, amikor odaérünk”. Persze szoktunk előre is gondolkodni, de én nem szeretem a felesleges agyalás...Mi lesz akkor, ha... Úgyis jön minden a megfelelő pillanatban. Így szokott ez lenni a szülinapi bulira is. Így találtuk ki, hogy a 6.-on a faterjaink is játszanak velünk. Tehát a válaszom, hogy konkrét elképzelés a jövő évet illetően egyelőre nincs, azon túl, ami eddig is volt (Rocktogon, Club202, koncertek, bulik...). Egyelőre itt van a 22-ei szülinapi buli, a dec 9-ei lemezbemutató és természetesen a tavalyihoz hasonlóan a Szilveszter. Nem beszélve a lemez folyamatos népszerűsítéséről. Egyelőre eddig látunk, aztán majd biztos jönnek az ötletek...ha van elég whiskey :)

Szapy: Köszönöm válaszaid!
Viktor: Mi is köszönjük, viszlát a legközelebbi bulin! :)

http://hollywoodrose.hu https://www.facebook.com/hollywoodrose

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése