2011. október 28.

Almássy Hall megnyitó 2010.05.14.


Két év szünet után ismét megnyíltak az Almássy Téri Szabadidőközpont kapui, egész pontosan Almássy Hall néven folytatódik a korábban megszokotthoz hasonló tevékenység az épületben.  Ennek örömére május 14-én  (no igen,  a Metallica budapesti koncertje is erre a napra esett, s nem kevés szórakozóhely igyekezett magához csábítani a potenciális vendégeket) hat zenekaros, majd rockdiszkóval záródó bulival várták a régi vendégeket és új érdeklődőket. Az eredmény egy zeneileg vegyes (rock, blues, metal), jó társaságban hajnalig tartó rendezvény, mely remélhetőleg hamarosan megismétlésre kerül.


Több okból kifolyólag a meghirdetetthez képest a kezdésre kicsit várni kellett, de ahogy csordogáltak be az emberek, egész türelmesen fogadták- lehetőség nyílt addig nyugodtan beszélgetni barátokkal, ismerősökkel, elfogyasztani valamit. Illetve kihasználva az időt, kerülni egyet a parkban, kiugrani boltba dohányáruért. Végül mire visszaértem társaságommal, már elindult a buli. Egy fiatal csapat,a  Tourette játszott a színpadon, épp egy Rage Against The Machine slágert. Őszintén szólva, nem ragadott meg abban a pillanatban, de hozzátenném, az eredetiért sem rajongok, s ez is erősen érvényesül időnként. Arra is rá kellett döbbenni, viszonylag rövid idő jutott még rájuk. Ebből fakadóan  tovább nem nézhettem műsorukat, hogy bővebb véleményt alkothassak- erre még várni kell.

Folytatásban a Vadvirágok Blues Band állt a közönség elé, s az első ránézésre kialakult előítéletekhez képest igen csak meggyőző produkcióval. Szájharmonikával fűszerezett lendületes bluest játszanak, mely tökéletes hangulatalapozónak bizonyult, ahogy körbetekintve a teremben összegyűlteken. Összeszedett kiállás, mind a zene, mind az ének értékelhető, akár Deák Bill mellé is elférne a banda.

A harmadikként érkező Bastards of Bodom már nem volt idegen számomra, értem ez alatt a bandát és az anyazenekart is. Ha valakinek nem mond semmit (árulkodó nevük sem), elárulom: szó  szerint az egyik legjobb (vagy egyetlen???) hazai Children of Bodom tribute. Maga a COB zenéje se nagy kedvencem, inkább csak elhallgatom, akad azért értékelhető alkotás a palettán, s fiatalok körében nem véletlen az egyik közkedvelt finn csapatról van szó. Nos, hazai képviselőik is kitettek magukért az este folyamán, még ha nem is jutott annyi idő, mint amire a setlistet tervezték. Egész pontosan pár dalhoz volt szerencsénk, ezek közt szerepelt pl. a Bodom Beach Terror, Angels Don’t Kill, Hate Me!, Warheart, és a Lake Bodom. Nem kicsit leszedték a benn tartózkodók fejét, szemmel láthatóan kellő átéléssel játszottak. Ha minden bulit így tolnak le a jövőben is, akkor le a kalappal előttük. Talán nem véletlen ajánlották figyelmembe, mikor még nem ismertem őket...

Egy kis ejtőzés az előtérben, mikor ismerős dallamokat hallunk. Természetesen jellegzetes sláger az István a Király c. rockoperából, nem is tudok embert, aki ne ismerné. Hiszen kismilliószor, kismillió helyen hallani. Folytatásban viszont a Piramis becsülete csendült fel, ideje már meglesni, ezt hogy oldják meg. Színpadon a Domino Rock Band.Nevük elsőre semmit nem mondott, azon túl, hogy legközelebb ugyanitt az Ismerős Arcok vendégeként szerepelnek a hírek szerint. Az énekes már annál ismerősebb- az a ritka eset, mikor egy családban mindkét testvér jó adottsággal rendelkezzen, ha éneklésről van szó. Ugyanis a Wisdom egykori, majd az Invader, s Europe Tribute Band énekese, Nachladal Istán (Nahi) öccse birtokolja a Domino Rock Band mikrofonját. De tegyük félre a családi vonást, itt az a mérvadó ő mit nyújt. A setlistben a továbbiakban is csupa ismert dal kapott helyet (pl. Boszorkányrepülés, 2 Forintos dal, A zöld a bíbor és a fekete), melyeket sorra jól és élvezhetően adtak elő, fogalmazzunk úgy: meggyőztek nem csak engem, a közönséget is. Korban vegyes összetételű, képességeket tekintve jól összeválogatott csapatot láthattunk, feltételezem korántsem utoljára!

Későre jár az idő, mire láthatom az est fő bandáját, felvidéki kedvenceimet, az Ayers Rock csapatát. Főképp, hogy Budapesten kifejezetten ritkán látni őket. Ezért is kaptam az alkalmon, ahogy egyébként a közönség nagy része is miattuk érkezett a reakciókat észlelve. Nyitánynak felhangzik eddigi egyetlen nagylemezük kissé misztikus hangzású introja, majd lendületes indításképp a ’Ne add fel’, s zsinórban több olyan nóta, melyet a rajongók már kívülről fújnak- mégsem unnak bele (mint pl. Őrült évek, Új élet). S amiről év elején egy interjúban beszámolt az énekes, Yosha, annak eredményét tapasztalhattuk. Új dalok kerültek a palettára, mely az itteni közönségnek minden tekintetben újnak hatottak. Így hangzott el ’A bánat véget ér’ mely egy tőlük megszokott zenei alapú, mélyebb hangvételben íródott, a korábbiakhoz képest mégis vidámabb hatású nóta. Illetve a ’Veszélyes út’, mely olyan őszinte, ahogy azt az élet írta, s bár valami melankolikusra számítottam, ennek ellenére egy élettel tele, mozgalmas dalra sikeredett. A nem hatalmas, de lelkes közönséget kiszolgálták becsülettel, s nem úszhatták meg visszahívás nélkül. Hiszen sokan még a nagy kedvencet várták: ’Hol vagytok magyarok?’ Eljöttek, itt voltak, s megkaptuk.

Továbbiakban többen kivonultunk még társalogni, kicsit lihegni a koncert után, beszélgetni a rég nem látott felvidéki társasággal. Belefeledkezve a társalgásba az utánuk következő Buried Alive szerepléséből (szégyen vagy sem, de) szinte semmit sem láttam, inkább csak a teremből még kiszűrődő hangok jutottak el fülemig. Kellemesen telt így éjszaka további része, jól érezhettük magunkat. Olyannyira, hogy végül szó szerint hajnalban kért mindenkit távozásra a személyzet- záróra lévén. Bár tömeg nem volt, tudvalévő, hogy viszonylag hirtelen jött a kezdeményezés, s rengeteg más buli is volt a városban aznap éjjel- de a hangulat kárpótolhatott minden ide látogatót. Személyes vélemény szerint megérdemli az esélyt a hely az újrakezdése, egy korábban népszerű hely története indult újra majdhogynem olyan hirtelenséggel, ahogy megszakadt korábban. S hallva terveikről, számíthatunk még bőven érdemleges eseményre a (közel)jövőben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése