2011. október 27.

Nightbreed 2007, Ecsegfalva


Mennyire jó néha a több tízezeres tömeget elkerülvén 2-3 napos, családi-baráti hangulatú rendezvényen részt venni? Olyannyira, hogy idén sem a hőség, sem a vele járó közlekedési problémák nem tántorítottak el attól, hogy életemben először végre ellátogassak a Békés megyei  Ecsegfalván (ami olyannyira vidék, merre már a vonat se jár) már hagyománynak számító Nightbreed fesztiválra. Kellemetlen dolog azt érezni, ami az utóbbi években erőteljesen jelen van, miután a nagy hal megeszi a kis halat, a nagy fesztivál elnyomja a kisebbet. Ennek ellenére még nem adta fel a küzdelmet a De Facto énekes-dalszerzője, Tóth Gyula, és segítségképp a Negative Art idén már 11ik alkalommal próbált összehozni egy jó kis 7végi rendezvényt, minden nehézséggel dacolva.

Első nap csak az esti órákban érkeztem, bár siettem, amennyire tudtam, de ha toltam volna is a vonatot Kisújszállásig, attól még nem megy gyorsabban, Utána persze hogy nem volt már busz odáig, milyen jól is jött kisúji eredetem, rengeteg arra az ismerős és barát, így könnyű volt találni egy kocsival rendelkező személyt ki átrepített, hogy legalább a Vale of Tears koncertjéig odaérjek, csak előtte sértődéseket elkerülvén fel kellett köszönteni anyám és öcsém személyesen is születésnapjuk alkalmából. Az enyém meg persze csak 2 nap múlva következett….

Lényeg a lényeg, átjutottam a Berettyón túlra, be a Műv.Ház udvarára, ami nem is olyan kicsi, mint azt sokan hinnék! Már a Vale of Tears zúzott, éppen a Metalchamp óta dallistára felvett feldolgozást, az „Every you, every me” játszották, miközben én a bejutással bajlódtam. Vicces dolog, hogy a jegyszedő, kit ismerek 2-3 éve valamennyire, meg se ismer, sem a beengedők, pedig ők se voltak idegenek, na de ezen ne bánkódjak, sikerült, bent vagyok, irány a színpad elé dolgozni kicsit. Pár képet sikerült elkattintanom, míg többen hajukat rázták, a banda meg csak zúzott. Majd kiszáradás ellen mily jó ilyenkor a sör, pláne a vidéki áron, bár a helyiek már drágállották a 250HUF/korsó árat, a relatív drága fővárosi élet után én örültem ennek is.

Miközben fejem hűtöm sörömmel, sorra ismerős arcok bukkannak fel, egyedül unokahugom sikerült nem felismerni a stroboszkóp erőteljes villogása közepette, végül ő rángatott, ne hagyjam ki a Dying Wish-t se, mert az jó. Nem tévedett, most tényleg jó volt a goh-metál banda szereplése, pedig korábban lemezeiket hallva sokat szörnyülködtem az éneken, amin azóta némely fejlődést érezni. Ekkorra ismét megtelt a színpad előtti tér, s mivel ez egy kis méretű, barátságos fesztivál, nincs kordon, mögötte tagbaszakadt securitysekkel, így kénytelen voltam a szélekre vonulni fotózni, ha valami használhatót akartam (és a söröm se borult ki legalább). Amint láttam, rajtam kívül jelen volt még 2-3 ember, aki hasonlóképp kellett cselekedjen.

Ezt követően a Gire lepte meg a jelenlévőket indusztriális jellegű gépi basszusmenetekkel fűszerezett zenéjével, lejátszva lemezük szinte teljes anyagát. Bár visszatérő fellépőnek számítanak, a közönségnek csak töredéke ismerte az avantgard metál hazánkban jelesen képviselő bandát, ennek ellenére sikeresen fokozták az est hangulatát, már szinte kevésnek is tűnt szereplésük ideje, ők sem úszhatták meg a visszatapsolást.

Majd lazulás helyett további durvulásban lehetett részünk, a Tesstimony próbálta lezúzni a fejeket több-kevesebb sikerrel, a fiatalabb ill. gyengébb idegzetűek hátráltak is, miután folyamatos füstáradatban szinte megállás nélkül dübörgött a falusi éjszakában az időnként kissé sátánista hangulatot idéző metál, melyet sorolhatom nyugodtan stílus szerint a black vonalra, kellően daráltak, a megmaradt közönség nem kis örömére. (Arra vonatkozóan, hogy a környéken lakók mennyire viselték, nincs információm, de némelyik lakos reggeli tekintetét elnézve nehéz éjszakájuk lehetett, vagy azokkal futottam össze sikeresen, akik épp a közeli templomból jöttek, a szokásos vasárnapi miséről.)

Éjfék után volt már az idő, s még mindig megsülünk, mikor nyugodtabbra fordul az est hangvétele, s egy igazán látványos műsorban lehet részünk, színpadon a The Moon and the Nightspirit, közben pedig pár fiatal tűzzsonglőr műsorát követhettük figyelemmel. A zenekar népies alapokon nyugvó kellemes dallamai önmagukban is magával ragadhatják az embert, a hozzáfűzött, tüzes látványelemekben bővelkedő show pedig csak emelte a hangulatát, téve emlékezetessé a koncertet.

Zárásképpen érkezett a Viative zenekar, valamivel tempósabb, de az éjfél előtti fellépőkhöz képest nyugodtnak tűnő, főként akusztikus jellegű, helyenként improvizatív hatású zenéjével. Sokkal jellemzőbb volt a vokál, mint az ének, bár a kiállásában is feltűnő énekesnő hallatta kellemes hangját, összességében az est zenei vonalát tekintve újabb érdekes színfoltként tudhattuk be őket, s egyben egy megnyugtató zárás azoknak, kik nem vonultak tovább a közelben rendezett afterpartyra (ami újabb örömet okozhatott a közelben lakóknak :P).

A második nap sem lett hűsebb az elsőnél, némileg nyomot hagyva ezzel a délutáni - kora esti koncerteken. A felforrósodott sátrakból a pulthoz valamint az árnyékot nyújtó színpad elé menekültek a jelenlévők, főként malátaszörp- és hasonló folyadékokkal kezeikben, miközben a sorra következő zenekarok próbáltak némi aktivitást előcsalni belőlük. Érkezésemkor nem kis örömömre a Gyöngyvér játszott, élőben is nyújtva nemrég megjelent nagylemezükre is jellemző igényességet, megmutatván a magyar rockzene sokszínűségének lehetőségeit. Szereplésük kifogástalansága ellenére, a tikkasztó hőség miatt jobbára ülve kortyolgatta sörét a közönség, legfeljebb közelebb húzódtak a színpadhoz többen.

Következett az inkább progresszív elemekre építkező Neverland, hasonlóképpen jó produkcióval készülve, bevallom őket nem hallottam korábban, de az itt nyújtott szereplésük elég volt megkedvelni. A felmerülő technikai problémák miatt érezhetően dühös gitáros-énekes (vagy a hőség miatt) egyre vörösebb fejjel próbálta tovább vinni a koncertet, annak ellenére, hogy szakadás után sem húrt cserélni, sem másik gitárt szerezni nem tudott. Tehetségüket és zenei készültségüket igazolván hibátlan műsort tudtak adni, hol e-húr hiányával, hol egy gitárral előadva dalaikat, téve mindezt nagyjából 40 percen át.

Némi késéssel, s nehézkes átszereléssel következett a The Moon nevű formáció, mely a ’80-as évek dark-wave vonalát idézte mind zenéjében, mind az énekes megjelenésében és színpadi aktivitásában, unalmasnak kicsit sem nevezhető műsort nyújtva ezáltal, melyen az ifjabbak kezdtek botránkozni, mintha még nem láttak volna ilyet. És nem is történt igazán semmi Szinte megállás nélkül nyomták le dalaikat az idő szorításában, beépítve a repertoárba egy Depeche Mode - feldolgozást is (tovább erősítve a dark-wave jelleget), majd végül lehagyva pár tervezett nótát idejük lejártakor nem szívesen, de levonultak átadva a helyet a következő bandának.

Szinte éles váltásnak nevezhető az utánuk érkező Variola, jó kis belevaló rock’n’roll-t játszva mégis megfogta a már fizikailag is ébredező közönséget. Meg nem fordult a fejemben, hogy ilyen is lesz itt, majd végül elégedetten fáradtam oda a zenekarhoz, miután egy órán át próbálták megmozgatni a színpad előtt összegyűlt szerénynek már nem nevezhető társaságot több-kevesebb sikerrel, a számok végére eső ováció viszont igazolta szereplésük eredményességét.

Kisebb punnyadás következett a Holt Költők Társasága révén, bár zenei hibákat nem lehetett észlelni, gyakorlott előadók, inkább csak a tempóval és a dalokkal volt baj, nevüket igazolván tényleg mintha élőhalottakat láttam volna (legalábbis a basszerre nézve), jobban elment volna egy kora délutáni csendes-ülős koncertnek a szereplésük, így viszont némileg álmosító hatással volt. Eközben egyre több ismerős arc került elő, mind zenész, mind vendég részről, s kitudódván születésnapom híre, akaratom ellenére is abszintot meg jager-t próbáltak belém tuszkolni kora este. Soha rosszabbat :)

Majd átváltunk kicsit blues-osabb területekre, a PG Csoport révén érkezett, The Trees zenekar lépett színpadra, angol nyelvű, részben külföldi produkciónak lehettünk szem- és fültanúi. Amennyire észleltem, sokan nem ismerték még ezt a formációt, viszont kellően jól szólt ahhoz, hogy a közönség elismerését kivívja. Majd a PG Csoport fellépése következett, az iménti énekes hátrébb vonult vokállal és csörgővel erősíteni a zenekart, téve mindezt a De Facto énekese, Tóth Gyula, valamint rövid ideig a Garden of Eden dobos, Tóth Misi mellett. S csak szólt tovább a rock’n’roll, idézve számomra a  ’80as évek hangulatát, miközben a színpadon az egyik zenekartag apró csemetéje méretéhez igazodó játékgitárral kezében gondolta úgy, hogy rásegít a produkcióra, nem kis sikerrel :)

 Az est fénypontjának a hazai pálya előnyeit továbbra is élvező De Facto számított, hiszen megtelítették a színpad előtti területet, szinte csak az nem volt ott, aki ’szolgálatot’ teljesített a fesztiválon. A korábbi slágereknek hangos, örömteli fogadtatásban volt része, nem maradt el az új dalok sikere sem, így sorra kerülhetett többek közt a mostanság egyre népszerűbb ’angyalszív’ valamint a ’szentháromság’ című daluk is.  Fellépésük hosszát megmondani sem tudnám, ami kétségtelen, hogy visszatapsolás nélkül ők sem távozhattak, s végre megadatott a lehetőség, hogy nagyjából olyan hosszú koncertet adjanak, amire a rajongók vártak rég, persze most sem lett volna harag, ha még tovább játszanak.

Viszont az est nem ért még véget, a közönség maradt a korábban PG Csoportból megismerhetett Mátyás Attila saját zenekarának szereplésére, akik ezért cserébe tisztességes kis koncertet nyomtak, részben idézve a régi vonalat, de sokkal inkább mainak elemekre építő zenével. Miközben próbáltam fotózni, rá kellett döbbennem, továbbra sincs egyszerű dolgom, a színpad előtt közlekedni még mindig problémás, tehát ismét szélre húzódva élveztem tovább a koncertet, kattintva közben párat.

Végül az Autumn Twilight érkezett az éjszakában, viszont ezt már nem vártam ki, bármennyire szerettem volna, a közbe iktatott folyamatos születésnapozás kissé elfárasztott, viszont elégedetten távoztam, kellemes kis fesztiválon lehettem jelen, a sajátos vidéki és családias hangulatával igazán jó élményt nyújthat bárkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése