2011. október 27.

Metalchamp hazai elődöntő vol.02. - Kultiplex (2008 május)


Május 25-én, pénteken került megrendezésre a Metalchamp hazai elődöntőjének második fordulója, melyre Cselik kollégával látogattam el, elsősorban a Vale of Tears szereplésére voltam kíváncsi, valamint a felhozatalt illetve a kötelező feldolgozások listáját látva figyeltem fel a rendezvényre. Csalódás nem is ért, egyrészt jól szervezett este volt, viszonylag gyors átszerelésekkel zajlottak a koncertek, s a minőségi felhozatalnak köszönhetően igencsak erős volt a mezőny, megnehezítve ezzel a zsűri dolgát, bár szerintem a közönségszavazás fontosságának mértéke túlzottan befolyásoló volt, így részben "bratyizós" alapon ment a továbbjutás (azaz ki csalt el magával több embert), kissé hátrányba szorítva ezzel a szakmai értékeket. Mindenesetre nagyon jó este volt, gratulálok a zenekarok szerepléséhez, bebizonyították, hogy hazánkban bőségesen van tehetséges zenészek! Tovább jutók : 1. Ideas 2. Damned Spirit’s Dance 3. A Loosing Season


Bár este hat körül kezdték az estét, munkámból kifolyólag később értem oda, mikorra már a 3ik zenekar beállása volt folyamatban, Cselik pedig olyan korrekt volt, hogy megvárt, s együtt mentünk be dolgozni egyet. A bejutás korrekt és gyors volt, köszönet a szervezőknek, ugyanez érvényes az egész rendezvény lebonyolítására is, maximum 20 perces csúszás volt a kiíráshoz képest, ami igencsak korrektnek mondható.
Számunkra első zenekar, akit megtekinthettünk, a Karcagról eredő Vale of Tears volt, akik most is megmutatták mire képesek, függetlenül attól, honnan származol. Tempós, erőteljes számokat játszottak, mondhatni hibátlanul, érezhetően tetszett a közönségnek is, valamint a 2 kötelező feldolgozást is jól oldották meg, ezek közül a Nine Inch Nails : Head like a hole átirata sikerült olyan jól hogy a következő NIN lemezen mint b-oldalas verzió szerepelhetne. Mindezzel összevetve a 4ik helyezést szerezték meg, ami ugyebár nem jelent továbbjutást, pedig igazán megérdemelték volna, mondom ezt elfogultság nélkül, szakmai szempontokat nézve.

Következőként a Nadir játszott, meglehetősen erős zenéjük nem ijesztette el a közönséget, az énekes nagyon pörgött a színpadon, a közönség némelyik tagjával közösen is énekelt 1-2 taktus erejéig, majd a vége felé már megesett, hogy leugrott a színpadról, és z első sorokban állók közt tombolt, viszont hiba így sem volt, igazán élvezhető volt fellépésük. Sajnos a feldolgozásaikról nem tudok mit mondani, igazság szerint nem ismertem fel, s nem is emlékszem, mikor konferálták volna fel, azon felül 2 olyan számról volt szó, mit egyébként sem ismerek. Mindössze 5ik helyezést értek el, kicsit sajnálom, mert ennél szerintem többet érdemeltek volna, igazán jó fellépést produkáltak, csak a közönség nem volt eléggé sajátjuk.


A soron következő zenekart nem láttuk, a kerthelyiségben lihegtünk egyet, mivel a teremben meglehetősen meleg volt és légmozgás nulla, legfeljebb az első sorokban hajat rázók csaptak némi légáramlatot arcunkba :) Úgyhogy a kerthelyiségben dobtunk egy sört, mindeközben a Vale of Tears-el, legalábbis majdnem minden taggal sikerült készíteni képet, és egyeztetni egy interjút. (Bár végleges program még nincs, feltehetően idén is játszanak az ecsegfalvi Nightbreed fesztiválon, ajánlanám csak így mellékesen).
A Solar Scream következett mikor újra a teremben jártunk, de róluk nem tudnék sokat  mondani, nem sokáig bírtam maradni a teremben, mikor ők játszottak, részben a hőség miatt, másfelől nagyon nem fogott meg, jelen pillanatban nem tudom azt se megmondani, hogy mit is játszottak, melyik stílusba sorolnám őket, nem tudom pontosan megfogalmazni, egyszerűen annyi, hogy nagyon nem fogott meg, de biztos volt olyan, akinek tetszett, legalább annyira telített volt a terem akkor is, mint az ismert/jól szereplő zenekaroknál.

Újra visszatérve a terembe már a Don't Say a Word elnevezésű csepeli formációt láthattunk, meglehetősen tempós zenéjükkel igyekeztek a közönséget felrázni, továbbá az énekes számok közti megszólalásai is a hangulat fokozására törekedtek több-kevesebb sikerrel, némi humorral fűszerezve. Személy szerint nem ájultam el a zenéjüktől, bár ez inkább annak tudható be, hogy számomra túl gyors volt, viszont a 2 feldolgozásukkal teljes mértékben elégedett voltam, nem feltétlen van igazam, de az egyik legjobban sikerült volt, amit előadtak (Bryan Adams : summer of 69 valamint Ramones : rock and roll radio)

Ismét levegőztünk kicsit, míg tartott az átszerelés, újabb sör, hogy hűtsük fejünket, majd visszatértünk, ekkor már a Damned Spirit's Dance játszott, hirtelenjében nem is tudom, hova soroljam őket, talán az avantgard-metál a legmegfelelőbb kifejezés rá, mindenesetre tetszett amit alkottak, erőteljes gitárszólamok, az énekes néha átment visítóba, a kiállások szintetizátor-dallamát legutoljára diszkós/teknós korszakomban hallottam, főleg a hozzá társított "Taps!Taps!Taps!" ritmikus kiáltásokkal, ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy ez annyira gagyi hogy már jó, de amiért elismerésem számukra mégis, az a szerkesztettség, mivel olyan ügyesen oldották meg a zene fő vonalának és a kiállás egyesítését, hogy az egy teljes egészet alkotott, kivetnivalók nélkül. Feldolgozásaik közül igazából csak a Coolio : Gangsta's paradise-át vettem észre, bár azt ki ne ismerné fel? Elsőre mikor megláttam a listán, kíváncsi lettem, hogy ezt mégis hogy oldják meg, főleg miután hallottam, miként zenélnek, de megcsinálták, kifejezetten jól szólt, egyaránt megoldották az igazán hip-hop jellegű vonalát, hogy megmaradjanak a felvétel eredeti értékei, továbbá mégiscsak feldolgozás volt, és megfelelt. Végülis erről szól az avantgard, csak be is kell valakinek fogadni :)

Ismét szünet következett részünkről, s bár valaki nagyon ajánlotta Cseliknek az Endor nevű zenekart, nem éreztünk különösebb késztetést, hogy megnézzük őket. Végül csak elindultunk vissza a terembe, hallhattuk / láthattuk az utolsó kb. 1 percüket, s rájöttünk, nem hiába nem siettünk. A közönségük kevésnek volt mondható, az énekes meg elfoglalta egymagában az első 5 sort, ahol ugrált, hörgött, főként a zenekar felé fordulva, pedig én nem voltam kíváncsi a hátsójára, esetleg valaki kérte erre? Megjelenésük nagyon emo volt, ugyebár manapság ez a trendi, csak kevésbé illett ez össze a zenéjükkel, mert az emohoz képest durva volt, csak éppen nagyon nem jött át, mondaná egy más rendezvényről ismert zsűritag.

Utolsó zenekarként a Nyíregyházáról érkező 3XS lépett a színpadra, s bár szinte senki nem hallott felőlük ez idáig, kellően szórakoztatták a közönséget (kiknek egy része az eredményhirdetésre várva tért vissza már a terembe), "ismertségünk hiányához" képest elég sokan nézték meg őket. Zenéjük a Metallica-vonalat követi érzésem szerint, de tiszta, erőteljes, igazi metál amit játszanak, s bár nehezebb úgy boldogulni a mai világban, ahogy ők gondolkoznak, de legalább őszinték és magukat adják, azt játsszák, amit ők szeretnének, nem pedig mások igényeihez igazodnak, megtalálják a nekik való közönséget. Sajnos mint már említettem, eléggé bratyi,haver,stb. alapon ment a továbbjutás esélye, így ők az első 6ba sem fértek bele, abból kifolyólag, hogy itt ismeretlenek voltak, szakmailag viszont nagyon meg voltam velük elégedve, remélem továbbra is zenélnek, s láthatjuk még őket koncertezni.

S végül megszületett a végeredmény, igyekeztem jegyzetelni (remélem tényleg jól írtam a sorrendet :) ), a végső döntést nem kívánom igazán bírálni, elsősorban azért is, mert 2 olyan zenekar jutott tovább, akikről lemaradtam, nem tudok hozzászólni, milyen volt.
Továbbjutók:
1. Ideas
2. Damned Spirit’s Dance
3. A Loosing Season

További helyezések :
4. Vale of Tears
5. Nadir


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése