2011. október 28.

KISSMASS Party, Crazy Mama 2009.12.11.


Fárasztó, munkával töltött hét után, egész pontosan péntek este 10kor műszak végén, mi sem lenne egyszerűbb, mint hazamenni és pihenni egy jót? Na persze, gondolná az ember. A Crazy Mamában viszont a Kiss Forever Band játszott, gondoltam egyet, s első utam oda vezetett, mondván, valamennyit biztos láthatok belőlük még. Az időzítés nem is lehetett volna tökéletes, érkezésem után nem sokkal kezdődött a koncert, így csak az előzenekarról csúsztam le. Minden kétséget kizáróan megérte beugrani, félretéve a fáradtságot és az utána következő hazaúttal kapcsolatban felmerülő problémákat egyaránt. Ez a műsor annál többet ér. A zene és előadásmód kiforrott formája, de nincs nagy viszonyítási alapom, hogy olyat merjek állítani, talán jobb, mint az eredeti? Ezt mindenki eldönti szépen magának, de csalódni semmiképp nem lehet bennük. Szerintem.


A KISS Forever Band azon kevés magyar tribute zenekarok közé tartozik, akik bizony határainkon túl is kapnak meghívást bőven, Európa-szerte népszerű bandáról beszélhetünk. Mindez pontosan azért, mert kiérdemelték, minőségi produkcióval. Belegondolni is rossz, mi időt és energiát ölhettek bele, mire kialakult ez a forma. A jelmezeket megoldani egy dolog, talán az a legkönnyebb, mondhatni egyszerű külsőség. De csak szólj, ha nincs igazam. Az, amit a színpadon produkálnak, azt értékeljük. Ahogy elő tudják adni a dalokat, és ahogy vissza tudják adni egy klub korlátaihoz mérten is azt a show-t, amit anno az anyazenekar tett ismertté. S ezen a péntek estén pont a Crazy Mama lehetett az a hely, s lehetett rá büszke, hogy náluk zárja a koncertévét a zenekar.

Meglepően tapasztaltam, hogy bizony a közönségben nem csak törzsrajongókból látni sokat, hanem igenis akadt nem kevés olyan, aki a zene miatt jött, a csapatról hallott már- vélhetően csupa jót, s vonzotta ez le. Legalábbis a beszélgetések során ez jött le, a kíváncsiság uralkodott a közönség ezen részén. Valamivel este 11óra után rázendített a zenekar, az egybegyűlteket pedig nem kellett nagyon győzködni. Már eleve a színpad előtt toporogtak, az első taktusokra pedig be is mozdultak, csápoltak, ritka jó hangulatot lehetett észlelni. Időközben például az előzenekar tagjai közül kettőt már az asztalról kellett letessékeljenek az illetékesek, annyira belemerültek a srácok a buliba. Bár az embereket elnézve szerintem többeknek támadt volna még hasonlóhoz kedve, de nem minden esetben bizonyul ez jó ötletnek, legyen akármily jó a buli.

S térjünk rá kicsit magára a konkrét műsorra: ez az az este volt, ahol az ismert slágerek elmaradhatatlanok. Ezzel fel is merül a kérdés, hogy az „I was made for lovin’ you” –n kívül kinek mi számít slágernek, ha nem egy igazi KISS-fanatikus, s csak koncert közben jön rá, hogy ja igen, ezt is ismerem, meg ezt is, nem is tudtam hogy ez az, vagy már elfelejtettem,stb. Akár én is hasonlóképp, hiszen a dalok java részét ismertem, de címekre meg nem mondtam volna. De utánanéztem, mi az, amit mindenkép érdemes kiemelni a zenekar repertoárjából, ha többet nem is így hirtelenjében. S ezekről persze elérhető videofelvétel is youtube-on, ill. a zenekar honlapján! Shock me, Rock and roll all nite, s a látványvilága miatt is ismert Unholy (igen, az amikor Pocky gitárjátéka közben szájából kezd folyni a művér – ezt láttam már párszor, de nehéz megunni). Azt ne higgyétek, hogy csak ennyiről szólt a buli, nem, mindössze nem rendelkezek setlist-tel, egyébként a koncert hossza lazán megvolt másfél óra, ha nem több. Ugyanis a közönség se csalódott, se egykedvű, hanem lelkes és elégedetlen. S egyértelműen nem kívánta elengedni a csapatot, hallani lehetett sokat amint kántálják, hogy ’We want KISS! We want KISS!’ (mennyivel egyértelműbb és egyedibb volt, mint állandóan azt hallani, hogy Kriszta!Kriszta!.. ) Ebből eredően a rájátszás se maradt el, kifejezetten hosszan érkeztek vissza a srácok, egy kis lírai megmozdulással, majd további érdekes és közönségfigyelmet megkövetelő produkcióval,mire megszólalhatott az, ami már a könyökünkön kellene kijöjjön, mégis erre is vártunk, de még mennyire: I was made for lovin’ you….

Sajnos ezzel a buli is véget ért. A műsor végeztével a csapat jelezte, kijönnek még kicsit iszogatni, beszélgetni, addig mindenki vegye nyugodtan szemügyre az oldalt kialakított kis shop-ot és kiállítást. Ahol több hozzájuk kötődő relikviát helyeztek el, s lehetett vásárolni könyveket, lemezeket. Ja igen, egy ideillő, frappáns megjegyzés se maradt el (aki nem ismerné, nem az ő találmányuk, hanem ez már elég régi- s talán pont hogy a KISStől), ami valahogy így hangzott:  Buy some stuff, we’re on tour, we need cash! (Vásároljatok a dolgokból, turnén vagyunk, pénzre van szükségünk!)

Jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a zenekar, továbbra is nagy bulira készülnek. S hogy a közönségnek kedvezzenek, a ritkán ill. koncerten sosem játszott dalokból összeállított lista elérhető, lehet szavazni, mik hangozzanak el a jubileumi fellépésen. Ahol eddig láttam őket, meggyőzték a közönséget, nem történt ez másképp a Crazy Mamában sem. S mivel eredeti KISS-t már legfeljebb csak videóról, dvd-ről láthatsz, de érdekelne mégis milyen lehet egy műsor, s jó koncertre vágysz, talán nézd meg a srácok előadását. Ha zet kihagytad? Bánhatod, a ’jó buli’ volt kifejezés túl enyhe megnyilvánulás rá….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése