2011. október 28.

Rubicon – Kisoroszi Duna Ünnep (2010.07.04.)


Hirtelen felindulásból jött az ötlet, kísérve azt a lehetőség. Ha már ritkán jutok az utóbbi időben Rubicon koncertre, kiváló alkalomnak mutatkozott július 4.-e Kisorosziban. A ráadás, hogy ezúttal a P.Mobil és az Edda előtt állhattak színpadra a srácok. Cseppet sem volt egyszerű dolguk, miután önhibájukon kívül csúszott a kezdés, s olyan közönség számára kellett bemutatkozniuk, mely nem túlzottan ismerte őket. Sőt, legtöbben egyértelműen a két ismert zenekar miatt érkeztek. Lecke feladva, kocka elvetve, kihasználták becsületesen nagyjából 40percnyi játékidejüket. Eredménye: itt is akadt, kinek elnyerték tetszését, azaz szép lassan, de haladnak előre a népszerűség ranglétráján...


A nyitány megtette hatását, ha nem is tömegesen, de folyamatosan közelítették a színpadot, korosztálytól függetlenül. Kit az érdeklődés, kit a rajongás vezérelt. Észrevehető, ki mely csoporthoz tartozott, viszont sokkal lényegesebb tényező mindannyiuk jelenléte és ’aktivitása’. Egyéb hatás? Személyes tapasztalat, s mivel szellő sem volt, a zeneétől futott végig rajtam a hideg, s állt fel kezemen is a szőr. Van, akinél ez negatív értelmű, érdemes tudni, nálam ilyenkor a kifejezett tetszést jelenti. Fülembe mászik és nem hagy szabadulni- itt ezt éltem át. A közönséget nem figyeltem ily alapossággal (fura is lett volna mindenkit megvizslatni közelről…), viszont Orbán-Ducos Tamás első megszólalására már hallható volt ujjongás, taps. Persze lehetett volna több is, de kis közönség, kis helyen- néha be kell érni.

A műsor változatlanul tavaly megjelent nagylemezükre épült, ezúttal nagyjából az album sorrendjét követve. Végül is az egész egy kellemes koncepció, kár változtatni rajta. Őrangyal, A Holnap Tüze, Csillagod Vezessen, Léleksivatag, s haladtunk időben előre….Csak bennem bízz, Ahogy éltem… Produkció rendben, a hangzás változó- na igen, a technikusok és a kapkodás ára. A csúszás miatt rövidebb és pontatlanabb beállás kényszere visszahat olykor, s természetesen a koncert sínyli meg. A közönség aktivitására meg nem lehet mit mondani, ez egy ’falunap’ jellegű rendezvény, ilyesmin ritkán látni tomboló népet. Inkább nyugodt zeneélvezőket,akik nem is csápolnak, elsősorban néznek, figyelnek. Néhány kivétellel. Az időközben megjelenő 50körüli nő pedig külön érdekes (vicces) látványt adott, ahogy folyamatosan uganazon mozdulatsorral ropta a táncot. Akár kezdő salsa-órákat is adhatna az arra vágyóknak- mindenesetre rajta látszott, mennyire élvezi a bulit. (Megemlítendő, a soron következő P.Mobil nézőtere is elég hasonlóan mutatott, annyi különbséggel, hogy a közönség száma nőtt meg- pedig azt is éértékelték, csak nyugisan.)

A Csillagod vezessen pedig ravasz egy nóta, hiszen klasszikus rock hangzására hamar felfigyeltek többen, ismét csak jó érzés volt látni, ahogy előrébb kúsznak többen, kifejezetten érdeklődő ábrázattal. Sajnos semmi sem örök, a végére következett még konferálás alapján romantikus nóta. Persze már többfelé ismert trükk, hogy ilyenkor jön a talán leggyorsabb dal. Viszont hamarabb felkapják fejüket az emberek. Ha a zenét és kiállást kellene összefoglalni, akkor a hangosításra panaszkodhatunk, azon túl kifejezetten jó produkciót adtak. Töretlenül hozzák a formát, létszámtól függetlenül képesek ugyanazt adni. Mert őket még érdekli, mit nyújtanak a nép felé, meghálálják  az érdeklődést, a figyelmet. A jelen lévők visszajelzése ha helyben nem is, majd utólag mutatkozik, amikor keresik a zenekart, vagy a lemezt. (Tegyük hozzá, ily esetekben teljesen más típusú közönséggel találkozhattunk, mint pl. amilyet a Depresszió turnéja során lehetett látni). Helyi bemutatkozásnak mindenképp megtette, személyes véleményem szerint méltó felvezetést adtak az őket követő, már közismert csapatoknak. Talán nem véletlen volt már erre lehetőségük, illetve lesz is még a jövőben, remélhetőleg egyre több. Vagy lassan kiabáljuk azt, hogy ’Nagyszínpad! Nagyszínpad’ ?   :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése