2011. október 27.

Rock Dj párbaj vol.2, Wigwam 2008.02.23.


A Wigwamban tartotta február 23-án a Pont Fm 88.1 születésnapi buliját, egy erre kifejezetten alkalmas műsorvezetővel,  Hartmann Zoli számára jutott a közönséghergelő-szórakoztató szerepe. Azt est programjában szerepelt egy tartalmas Hollywood Rose koncert, akik ráadásul minden belépő mellé ajándékba adták (a készlet erejéig, ez nagyjából 1000fő) saját számokból összeállított demo-lemezüket, ezt követően pedig  a várva-várt ’Rock a Ringben’, a múlt évben is sikeres rock dj-párbaj folytatása, amitől vonakodtam kicsit, egyrészt az előzőn nem voltam jelen, másrészt más stílusbeli korábbi tapasztalataim nyomán, viszont a szereplőknek valamint az ott keltett hangulatnak hála változott azóta a véleményem. Kik is voltak ezek az emberek? Ismert zenészek, kiket a tavalyi győztesen kívül korábban nem igazán láthattunk efféle szerepben.


Az este kilencre kiírt kezdés miatt sietnem kellett, munkából ellógva is épphogy odaértem, de szerencsére semmiről sem maradtam le, mint szinte minden esetben, itt is megvolt a ’kötelező csúszás’, s jutott időm beszerezni a szükséges foto-passt, majd ruhatár, s a benti hőséget ellensúlyozandó, egy jó hideg korsó sör. Amit persze a tervezettnél gyorsabban kellet lecsússzon, s a koncert kezdetére találjak valami fotózásra alkalmas helyet. Mivel a színpad elég magas, az oldalsó részek fölöttébb előnytelenek, hozzátéve, hogy a fények is leginkább középre összpontosulnak. Viszont a fellépés idejére volt egy, legalább egy méterre a közönségbe nyúló kiugró, melynek vége bizonyult a legjobbnak, leszámítva az egyre emelkedettebb hangulatú közönség ugrálását, csápolását (mint az elöl mindenhol jellemző), megnehezítve ezzel a dolgom. De kitartás.

A banda most is, mint mindig, kirobbanó formában, folyamatosan tolta a jobbnál jobb Gun’s slágereket, melyek nagy részét szinte illik ismerni - lemezboltosnak meg  inkább kötelező! – s a setlistbe ezúttal bekerült olyan nóta is, mely koncerteken meglehetősen ritkán hangzik el, mint például az ’Attitude’ (melyben nemcsak gitározott, hanem az énekes szerepét is vállalta Vilkó) a ’Move to the city’ és az ’Out to get me’. További extra volt a két vendégdobos, egyikük Tobola Csaba, és az Ákos csapatából is ismert Bánfalvi Sándor. Számomra viszont a legnagyobb meglepetést Hartmann Zoli jelentette, ugyanis egy dal erejéig ő is magához ragadta a mikrofont, s szinte kirobbanó energiával volt jelen az első taktusaitól az utolsóig, a közönség nem kis örömére. Elismerem, tényleg lehengerlő volt, a műsorvezetésen kívül tud énekelni és nem csak a rádióban, hanem élőben is hangulatot kelteni. A vendégek után még a zenekar alapfelállásában következtek további jól bevált slágerek, a szólógitáros Vilkó a korábbiakban megszokottnál is nagyobb szerepet kapott, persze élt is vele, a végén már nehéz volt eldönteni, kit is imádott jobban a jelenlévők hada: az énekes Jesse-t, a gitárnyúzó Vilkót vagy az est házigazdáját, Hartmann Zolit. A koncert zárószámaként pedig jöhetett egy igazán pörgős nóta (Paradise City), mely tortaszeleteléshez is kellő ritmust nyújtott, így hát színpadon a PontFm születésnapi tortája, Zoli szeletel serényen, osztogat, majd az osztogatást felgyorsítván alacsonyak szállnak a szeletek, kit hogyan találnak, végül Jesse-vel egymás arcába is tömnek, valamivel gyengébben, de legalább olyan jóleső hangulatban, mint amit például sok-sok évvel ezelőtt Stan&Pan vagy épp Chaplin elkövetett. Eddigi tapasztalataim szerint önmagában is nagyon jó bulit csinál a zenekar, így együtt meg nem találok jelzőket. Valójában már várom a következőt, de nagyon. Ha Guns tribute, akkor itt a voksom. Pont.

Szünet következett, de nem is hosszú, hisz nem tart sokáig berakni két nagy hordót a színpadra, ráhelyezni és a hangosításra kötni a dj-pultot. Talán a zenekar lepakolása is több időt kellett igénybe vegyen ennél. Érkezhetnek a további szereplők. Az előző évben Szigeti ’Dübörgő’ Ferenc (Karthago) vihette el a trófeát, de mint a sportban is, a bajnoki címet meg is kell védeni. Az idei kihívók Zeffer ’Survivor’ ’Zefi’ András (The Rock Band), Hangya (Zorall, Ramones Mania), Csányi ’Knock-out’ Szabi (Black-Out, Ezüst Patak), és a végül ’depresszióra’ hivatkozván el nem jött Halász Feri (Depresszió). A három megjelent  kihívó egymással kellett megmérkőzzön, egész pontosan párbaj jelleggel, felváltva játszhattak le három-három számot, majd a közönség ovációjából lehetett mérni, ki nyert. A magyar és külföldi palettáról, régi és új dalok, kifejezetten jó zenéket összeválogatva érkeztek mindannyian, a siker ettől kezdve azon múlott, ki mivel tudja fokozni a hangulatot. Hangya különösen szolidan, higgadtan viselkedve, csak nyugodtan, rövid konferálással rakta fel a zenéket, Szabi már léggitározott, grimaszolt, s mozgott a színpadon, nem is keveset, énekes-frontember módjára tudatában van, miképp lehet megfogni a közönséget, Zefi pedig nem röstellt beleénekelni egyes dalokba, főként ha olyat tett fel, melyet korábbi zenekari formációkban is előadhatott, ebből adódóan nem kellett különösen megerőltetnie hozzá magát. Viszont amit itt nyújtott, azon szinte ledöbbentem, hiszen nem is oly rég még súlyos beteg volt, de felépült, s most olyan energiával volt jelen, hogy a tizenévesek nagy részét is megszégyenítené. Kezdem elhinni, igazi túlélő, nem fog rajta se kor, se betegség.

Amit hárman nyújtottak, már abból láttam, nem is rossz ez a műsor, nem értem, miért kellett nekem ettől vonakodni, határozottan megtetszett, s hamar mutatkozott, bár éles verseny alakult ki, Zefi tűnt legesélyesebbnek a döntőre, habár visszafogottan, de már neki kezdtem szurkolni. S elértünk a bajnoki címért folyó versenyhez, melyre végül megérdemelten Zefi jutott. Az itt elkövetkező hat dal mindegyike jól bevált régi sláger volt, melyet már szinte kívülről fújunk, de még mindig ugyanúgy szeretjük, a kétforintos dal bőségesen megkapta az árát, szüntelen repkedtek az érmék, de Szigeti Ferenc zene közbeni gitárjátéka is nagy sikert aratott, nehéz volt megmondani, melyikük kerül ki győztesen. Végül nagy elismerés mindkét zenésznek, nagyon ó produkcióval készültek, jól érezhettük magunkat, de valakinek nyerni kell, így a frontember szerep ereje bizonyult erősebbnek, így az új bajnok Zeffer András, az igazi túlélő. Csodálkozom ezen az emberen, de legalább annyira tisztelem is, részemről több ilyen elférne a hazai zenei piacon. Szigeti Ferencet persze ezzel nem becsülöm le, hiszen ő gitárral mutat s alkot olyat, amit nem ártana többet tanítani. Ugyanúgy üt, mint 20 éve, vagy még korábban. Persze ezt a részét én még nem éltem át, de elég hallani a korosabbak reakcióit. Köszönjük, fergeteges buli volt, ha tehetem, jövőre sem hagyom ki, érdekel, lesz-e olyan zenész, aki ezt  a teljesítményt felülmúlja. Végülis zenészünk van bőven!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése