2011. október 28.

Stratovarius, Pecsa 2010.01.26.


Akárcsak jómagam, nem kevesen várták már hónapok óta, hogy újra hazánkba érkezzen a Stratovarius, hiszen elég rég jártak felénk. Igaz, új felállásban, Timo Tolkki nélkül, aki oly régóta volt tag, s alkotott annyit a bandában, hogy elsősorban az ő nevéhez kötötték a Stratovariust. Lehet ez, vagy a hideg, akár a pénzhiány, de a várakozáshoz mérten elég csalódott látvány, hogy mindössze félig telt meg a Petőfi Csarnok. Ami pozitív (azon túl hogy nem nyomorogtunk), hogy a megjelentek lelkes rajongók voltak, s láthatóan élvezték mindannyian a koncertet. Jelenlétükért és lelkesedésükért hálásak is voltak a zenekarok, mindhárom fellépő kitett magáért, a hangulatért. A végén nem tapasztaltam a koncertekből eredően csalódottan távozó arcokat, legfeljebb a nemrég bevezetett házirend-változtatásokon morogtak páran.


A színpad első szereplője a Winter’s Verge. Kifejezetten élvezhető power-heavy metal dalaikkal igyekeztek megalapozni a hangulatot. Először játszottak Magyarországon, de nem is távozhattak rossz szájízzel. Bemutatkozó koncertnek tökéletes volt. Dallamos témáik könnyen befogadhatóak, aki nem volt ott, azok közül merném javasolni például Wisdom rajongóknak is. Stratovarius vendégzenekarnak pedig tökéletesen beillett. Amennyire észleltem, oly sokan nem ismerték őket, viszont a hidegből beérkezett nép nagy része már a teremben volt, s bár a fő csapatra vártak legtöbben, érdeklődve figyelték a produkciót. Némi színpadi hülyülés mellett igyekeztek mozgásba lendíteni a közönséget, több-kevesebb sikerrel.  Első koncert, első fellépőként nem volt egyszerű dolguk, de elmondható, hogy becsülettel megszolgáltak a tapsért.

Rövid szünet, némi átszerelés, s szó szerint berobbant a Tracedawn. Vélhetően sokan nem erre számítottak, de valami igazán erős, tempós thrash-hardcore keverék, némi black metal beütéssel. Nem gondoltam volna, hogy a programban ilyenre számíthatunk, de ügyes húzás volt felpörgetni a népet. Elég fiatal tagokból áll a csapat, s ezt érezni a lendületen is. Elsősorban a húzós riffek, gyors gitártémák jellemzőek, a hörgi-morgi pedig keveredik a dallamos énekkel, s egész jól is sült el. Ritkán hallani ilyet, legalábbis jó előadásban. Bár a Five Finger Death Punch-tól még ez is messze áll kicsit, ajánlom pl Sonic Syndicate, esetleg Subscribe mellé mint megismernivalót/hallgatnivalót. Szereplésüket kifejezetten jól indították, be is indult a nép rá hamar. Jól esett kicsit felpörögni, egyetlen hátránya, hogy amennyire meggyőzően kezdtek, ajnos úgy csapott át kb 20-30perc után kissé unalmasba már, picit több változatosságot elbírt volna.

Következett a nagyobb várakozás: színpadon még pakolnak, kicsit hangolnak, az emberek pedig egyre türelmetlenebbek, már hallani a kiáltásokat: Stratovarius! Végül csak felcsendül az a várva-várt intro, melyet nagy ováció fogad, főleg mire be is vonulnak rá, s belecsapnak egy régebbi nagy slágerükbe: Destiny. Az indítás tökéletes, a folytatás sem marad el mögötte, mint például a harmadikként sorra kerülő Hunting high and low. A setlistben elsősorban a korábbi, sikeres nóták kaptak helyet (Kiss of Judas, Paradise, Black Diamond, Eagleheart, SOS), de ügyesen közéépítve kerülnek elő a 2009-ben megjelent Polaris c. lemezen található felvételek is (Deep unknown, Forever is today, Winter skies). A lemezről érdemes tudni egyébként, a borító magyar alkotás, s ezt Timo Kotipelto is kiemelten hangoztatta nekünk :)

Kevés olyan pont volt, amire lehetne panaszkodni, a Paradise-nál nem jött ki minden magas, a Black Diamond pedig lehetett volna kicsit tisztább hangzású (ehhez képest annyi jó volt benne, hogy baromi hangosan és gyorsan tolták). Több ilyet nem igazán tapasztaltam, ha úgy vesszük, a teljes összkép mindenképp magáért beszélt, mind hangra, mind kiállásra. Amit műsorként leművelnek, röviden úgy lehetne fogalmazni, őrült finnek, de nagyon tudják, hogyan kell szerepelni. Pihentetőnek és közjátéknak gitár-bass felelgetős játékot láthattunk, melyből átment a dolog Lauri saját szólójába. Az a nem mindennapi látvány és hallanivaló, amit bassgitáron leművelt, azzal sok gitárost is maga mögé utasíthat, eszméletlen mit ki tud hozni hangszeréből. Aki látta már többször, mondta, hogy kegyetlen, s hogy minden valószínűséggel a világ egyik legjobb basszerosa, de amit ezen az estén Lauri leművelt, attól még az ő álluk is leesett. Az új gitáros, Matias Kupiainen követte őt, láthattuzk-hallhattuk, ő sem egy tehetségtelen zenész, tud játszani, nagyon jól, de a bass-szóló után, valljuk be, újat mutatni már ő se tud. Majd a műsor ment tovább, ismét tempósabb szerzeményekkel, Jörg is bedobott már pár látványelemet, amit leginkább észlelni lehetett, mikor a dobverője repült több méter magasra, majd vissza hozzá, s folytatta hibátlanul. Tomi Kotipelto pedig a konferálásoknál dobott rá egy lapáttal a műsorra: megszólat magyarul: ’Sziasztok! Hogy vagytok?’ ill. ’Nagyon jók vagytok’  Majd angolul: Let me hear you (Hadd’ halljam hangotok)! Rájátszásnál pedig az ő kérése volt annyi a közönség felé, hogy számoljanak vele együtt egytől négyig finnül. Persze hangosabban. Ahogy mondta: „Előzőleg valami kisvárosban voltunk, Szófiában. Ott hangosabbak voltak. Ti magyarok vagytok, megy ez nektek, mutassátok meg. Legyetek oly hangosak, hogy robbanjon szét hátul a wc!” – célozva ezzel korábbi hülyülésükre (avagy a PECSA felé tett jelzésükre…), aki nem ismeri a dolgot, nézzen csak utána, elméletileg video is készült az esetről :)

Kb félház volt, de elég hangosan, lelkesen. Aki eljött, az tényleg a Stratovarius miatt jött el, s élvezhette az első percétől az utolsóig. Nem bántanám Timo Tolkki-t, elismerem zenész munkásságát, letett nem keveset az asztalra, s már korábban is aggodalomra adott okot, mikor viták alakultak ki a bandában. Nem sokon múlott, hogy széthulljon a csapat, de túlélték. Érdekes megoldásban, de sikerült. Valószínű többen (sokan?) úgy fogják fel a dolgot, hogy a Stratovarius se lesz már olyan mint volt, hogy más lesz – vegyük alapul, mióta létezik a banda, eddig mit alkotott, s mennyire tért el attól, amit elkezdtek. Véleményem szerint nincs ok aggodalomra, ráadásul ezen az estén megmutatták, hogy igenis élnek, léteznek, s nem tűnnek el. S nehéz ezt úgy fogalmazni, hogy sértődés ne essék, de az estén látottak alapján azt kell mondani, hogy még Tolkki nélkül is elég életképesek, egyet remélhetünk: ha így tudják folytatni, akkor fognak még bennünket az eddig megkedvelt zenei élménnyel kényeztetni.

Stratovarius:
ének: Timo Kotipelto
gitár: Matias Kupiainen
bass: Lauri Porra
dob: Jörg Michael
billentyűk: Jens Johanssen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése