2011. október 28.

Szeptemberfeszt 2009, Budapest, Népliget


Az egész fesztiválon nem volt lehetőségem részt venni egyéb elfoglaltságok (interjú, máshol előre lebeszélt koncertek látogatása) révén, viszont jött a vasárnap. Egész éjszaka buli, majd a kelleténél is sokkal kevesebb alvás, mire rugdosnak ki az ágyból, hogy menjünk, mert pörköltfőző verseny, s ha már beneveztünk, meg kellene jelenni, viszont ’technikai okokból’ elmaradt a mi csapatunk alkotása, a Rocközön stábjához csatlakoztam segítkezni. Oda gyülekezett a csapat leginkább - mindkét közösség részéről - s mondhatni, elsősorban azok érkeztek ki, akik egyébként is jönnek a hasonló összeröffenésekre, igazán jó társaság, ahogy a hangulaton is érezni lehetett. A főzésről annyit, mint azt többen tudják azóta, különdíjas lett a pörkölt, hamar el is fogyott- dicséret a szakácsnak. A társaság pedig utána is jelen volt, elég sokáig, változó felállásban baráti beszélgetések, sör, bor, páran a családostól érkezők gyerekeivel is foglalkoztak, nem láttam olyat, ki ne érezhette volna jól magát. Voltunk koncerten is, ott ért egy olyan kifejezetten negatív pillanat, mely felhúzta bennem a pumpát – teljesen érthető okból.


Több színpadon voltak koncertek, többen a Mystery Gang csapatát várták nagyon, volt ki az esti Piramisra tartogatta magát. S a legérdekesebb, legalábbis ilyet is ritkán tapasztalni: ’Jó ebédhez szól a Ricse’ címszóval a Beatrice fellépése igencsak kora délután, egész pontosan valamikor 13óra környékén.  Esti időpontban valószínűleg másképp jön le, de a nap ezen szakában is jól hatott – véleményem szerint. Közönség volt bőven, legkisebbtől legnagyobbig, családok, ifjak, öregebbek gyűltek össze a mára jól ismert dalok hallatán. Ez a része teljesen rendben. Még az is, hogy a műsor menete szinte semmit nem változik évek óta, Feró is minimális eltéréssel, de folyamatosan ugyanazt adja elő konferálás és poénok terén is. Aki nem látja gyakran, annak nem unalmas (nálam ezért van maximalizálva az évi 5koncert, de többre úgysem nagyon jutnék el). Egyedüli változás egy ideje, hogy a doboknál egyre meghatározóbb szerepet kapott a fia, egész pontosan ő a zenekar dobosa már. Ezzel sincs probléma, láthattuk már eleget, hogy rátermett a srác, s lejátssza szépen a rá eső részt. S nem maradhattak el a slágerek, egyáltalán akad olyan (legalábbis 15év felett), aki ne ismerné fel, ha megszólal a Pancsoló kislány, Azok a boldog szép napok, a Hegyek között völgyek között, 8 óra munka, vagy akár a Csúnya lány (Ronda lány?), a Járom az utam, egyik nagy kedvencem az Utálom az egész XX. századot, és még sorolhatnám. A teljes repertoár közismert, kedvelt dalokból áll. Látható, érezhető volt, tetszett az egybegyűlteknek, a hangulattal nem volt gond, főleg mikor a refrént ez a (fölöttébb) vegyes (korosztályú) közönség is együtt énekelte a zenekarral. A sokéves gyakorlat, a múltjuk eredményeképp teljesen mindegy, hogy este játszanak, vagy délben, ugyanúgy jó produkcióval tudnak előállni, tőlük is jó hallani a Johnny B. Good-ot, a gitárokon Magasvári Viktor továbbra is képes foggal játszani kicsit a show kedvéért – végülis erre vágyunk, legyen jó műsor.

Egyetlen dolog viszont el tudta terelni a figyelmemet, s betette a kaput, ott is hagytam a koncertet. Tehettem volna ezt feltűnően tüntető jelleggel, amivel annyit érek el, hogy én is kapok az arcomba a sárga kabátosoktól (igen, security). A zenekarra vonatkozik elvonulásom részben – ahogy Hobo vagy Göbl Gábor (Moby Dick) egy ilyen esetnél rég félbehagyta volna a zenét, kiállva a miattuk megjelent közönség tagjáért, itt nyoma se volt. S hogy mi történt? Tisztára mint a kommunizmusban (vagy most is az lenne, csak bennünket tájékoztattak félre?) : mivel 2 méteres  körzeten belül voltam, s azért az emberek sem oly tömött sorokban álltak, láthattam az esetet rendesen. Az illető a kordon helyett kihúzott szalagnál jól merte érezni magát, elnézést a kifejezésért, szemmel láthatóan az egyszerűbb fajta, de pontosan az, ki szívből szólóan ugrált és énekelt, látszott, mennyire élvezi a koncertet. De ott volt, kívül, ahol kell, legfeljebb érintette a szalagot, mert hátrafelé nem ugrált, korrektül nem taposott le senkit, ha már pogo nem volt – mert nem olyanok voltak ott – megoldotta, úgy hogy senkinek ne legyen gondja. De a sárga kabátosoknak igen, elég volt látni kettőnek a fejét, hogy figyelik, két dalon át, majd felrántották, kivitték, s ment utánuk egy harmadik is. Kérdezem én, míg nagy koncerteken, vegyük példának a Tankcsapdát, Depressziót, az ifjak szanaszét tapossák egymást elöl, ki tudja mikor hány sérült van, arra figyelnek, vannak durvább esetek, problémák és valóban problémás emberek. Ilyen helyen pedig ki kell tenni a szűrét annak, aki így jól meri érezni magát? Gondoljunk már bele, rockkoncerten bűn ugrálni és csápolni? Szép is lesz, ha ez átterjed az összes ilyen rendezvényre, kíváncsi lennék, több százas pogót is majd elkezdenek bontani, és kiteszik a fele közönséget? Vagy ott azért nem lehet, mert fizető vendégek, ingyenes rendezvényen viszont kussoljon az ember? Hozzátenném: két éve, Bókay kertben is Ricse volt szeptemberfeszten, ott voltam, szintén eléggé elöl, lánnyal, akire igyekeztem vigyázni. Ott volt tömegmozgás, de egyiküket sem emelték ki. Aki nem akart részese lenni, hátrébb ment és élvezte onnan a koncertet. Itt meg hely is volt bőven, így hát nem értem, erre mi szükség volt, de biztos én vagyok elmaradva a koncerteken bevett szokásokkal, végül is csak (átlagosan) hetente egyszer járok el ilyesmire…..

A rendezvényt végül el nem hagytam, csatlakozás vissza a főzőstábhoz, mire a pörkölt elfogyott, prezentálva ezzel, mennyire is sikerült jól. Emlékszem, hányan álltak meg csodálni, fotózni, míg készült, s mennyien kérdezték, miből van, és mikor lesz kész, mert vennének. Maradtunk beszélgetni, kicsit iszogatni, páran elsétáltak koncertekre, kinek mi volt szíve vágya, s vártuk az esti Piramist többen, melyről végül nem tudok beszámolni, mert nem maradtam ott, két éjszakányi kialvatlanság megtette hatását. Amit visszahallok, megoszlanak a vélemények, személy szerint azt tudom, az idei Rockmaratonon jó volt, ott az ének is jól szólt, egyedül talán Gallairól mondanám, hogy sajnos kezd önmaga árnyéka lenni, kár érte. A csapat viszont jó. Hallottam vissza olyat, sőt, leginkább azt hallani vissza, hogy ez már nagyon nem olyan mint a régi, hiányolják Révészt – mindenki döntse el maga. Ha valamennyire tetszik, de csak a régit akarod elfogadni, akkor egyik ott megjelent barátom idézhetném: ’nem a régi, de mint Piramis-tribute tökéletes’.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése