2011. október 28.

Radioaktív – Vadvirág Táncház (2010.07.02.)


Felkészülés teljes hiányában érkeztem a Vadvirágba, igaz, eredetileg tervben sem volt. Fiatalokból álló nagykanizsai csapat játszott főbandaként aznap este, okozva kellemes meglepetést. Miután ritkán fordulnak elő felénk, lemezzel nem rendelkeztem, s tévém sincs, hogy az MTV-n futó klipet lássam (mobilneten meg nem egy élmény youtube-ot használni), maradt az újdonság 100%-os érvényesülése. Időnként kell, s gondolj csak bele: ha nem ajánlják figyelmedbe, másképp hogy ismered meg az újabb zenekarokat?




A fiatalos lendület szerencsére ezúttal zenei érzékkel is társult, s nem menekültem ki jajgatva a teremből, sem a pulthoz fájdalomcsillapító röviditalokat tölteni magamba. Mindössze figyeltem, mégis mit hoznak ki magukból, az összegyűltekből, s egyáltalán mire képesek. Ha már az MTV játssza a zenekar legújabb klipjét,már több rádióba hívják őket interjúra, új lemez készül, és attól függetlenül, hogy messzebbről érkeztek, voltak rájuk kíváncsi emberek. Illetve rajongók is. Két oka lehet ennek: gyakoribb a megfelelő promoció, valaki tolja őket. Ami ritkább eset, mikor ehhez társul valami tudás is, amit a színpadon kell megvillantani a siker érdekében.

Miután lemezt sikerült beszereznem a buli után, azt hallgatva érdekes az összkép. Felvételen viszonylag könnyedebb, manapság  15-30 év közti korosztály körében népszerű alter/új hullámú rock irányba hajló dalokat észlelek (ilyen pl. Kowalsky meg a Vega, Quimby, 30Y, s talán még belefér egy kis Ákos, s lehetne még sorolni párat). Néhol ugyanoly lágyan, máshol odacsapva a húrok közé.  Valamint érezhető benne a nyugatról érkezett dallamos punk-rock, mely merőben nem klasszikus punk már (mint pl. Sex Pistols, Exploited, Ramones, stb), anem könnyen befogadható, adott korosztályt megcélzó zene (mint mostanság pl a Green Day). S ez csak egy része, egyszerű, s mégis összetetten dallamos szerzemények, lehet gondolkozni, mi mire jellemző. Vagy csak szimplán élvezni Élőben viszont jobban oda is tolják az ívet, meg tudnak szólalni valamivel erőteljesebben. Oly módon, hogy nem feltétlen hinném el csak az albumot hallgatva. Ami lemezen kevésbé hallatszik ki, az a színpadon annál inkább teret nyer. Halhattunk ezáltal nem csak könnyebben emészthető alterosok meg lányok kedvence dalokat, hanem bizony tempós és erős rocknótákat is. Műsoruk  elsősorban készülő (pontosabban hamarosan megjelenő) nagylemezük felvételeiből áll össze, kiegészítve néhány korábbival. Koncert közben mikor Depresszió behatásra tippeltem, rá kellett döbbenni, az max. a színpadi kiállásban lehet kicsit, de a zenében semmiképp. Viszont az a rock irányzat, amit képviselnek észlelhetően meggyőzi a mai fiatalságot, hiszen jöhettek bármily távolról, volt kinek játszaniuk. És kifejezetten lelkes fogadtatásban részesülhettek, elégedetten is távozhattak.

Az már egyéni szocprobléma, hogy nem szokásom ilyesmire első sorban csápolni. Nem hallgatom naphosszat. Nem a kedvencem. Viszont mikor milyen dallamokra vágynak a füleim, kiszámíthatatlan. De aznap, ott meggyőzőek voltak. Ez az élőzene varázsa. Felvételek alapján teljesen másképp ítéltem volna, mint így, hogy első alkalommal élőben, s utána korongról hallom. Talán mert tudnak műsort csinálni? Egy biztos, a fentebb említett irányzatok/zenekarok kedvelőknek csak ajánlani merem, s utána eldöntheti mindenki maga. Ha így megy tovább a szekerük, csak gratulálok.  Mikor nem azért van taps és ováció, mert ott a fél család meg a fél suli, hanem a tényleges produkcióval éri el valaki, akkor talán meg is érdemli. Ámen.

Setlist:
Felborult a Föld *
Rock, szex, welcome drinks *
Új kezdődik *
Fényárnyék
Velem vagy
Jel
Éget *
Az is elég
Élek a mának *
Nem elég
Izzik a levegő *
Radio-érzés *
Magunk mögött *
Még néhány lépés *

Radioaktív:
Sipos Barnabás – szólógitár
Gilincsek Péter – gitár, ének
Nemes Péter – basszusgitár
Einger Gábor – dobok
*Hamarosan megjelenő, ’Újra’ címet viselő lemezükön szereplő dalok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése