2011. október 27.

Helsinki éjszakák, Kék Yuk 2008.03.21.


Az előzetes tervek szerint egy rövid, laza kis estének indult a péntek, ezzel ellentétben a zenekarok hozzáállása és a hálás közönség jóvoltából sikerült ismét erősen az éjszakába nyúlni. Helyszín a Kék Yuk, ahol ismét játszott a Garden of Eden, ezúttal a Moon, a Dharma és az Autumn Twilight társaságában. Többé-kevésbé ismerve a bandákat, biztos voltam benne, hogy csalódás nem fog érni, utólag pedig nagyon pozitív élményként könyvelhetem el ezt a bulit is, annyi meglepetés ért, többek közt néhány, elsőre érdekesnek vagy meglepőnek ható, de annál jobban sikerült újítás két fellépő részéről is.


A Moon-hoz volt már többször szerencsém, saját számaik mellett sok esetben bőven játszottak Depeche Mode számokat is, valamennyire saját szájízük szerint, viszont sosem kellett fintorogni rajta, hiszen jól szólt, nem barmolták el, hanem pont úgy játszották minden alkalommal, hogy az a közönség kedvére legyen. Ez az este viszont egy kicsit mást hozott, ugyanis a feldolgozásokat elhagyták, s csak saját dalokkal álltak ki, legalábbis ez tűnt fel elsőre, s így is maradt. Ellenben kifejezetten élvezhető volt, nekem tetszett. Zenei szinten továbbra sem változtak, darkos beütésű, könnyen emészthető dallamos rockhoz merném sorolni. Eltalálták azt az irányzatot, mely fekszik nekik. Remélem így is marad, s lesz még hozzájuk szerencsénk a közeljövőben. A közönség mit szólt hozzájuk? Igazából ekkor érkeztek, gyülekeztek, a teremben érdeklődő tekintetek, valamint a bulira hangolódók közeledtek az első sor irányába, szigorúan apró léptekkel. Ez a hátránya elsőnek játszani. Viszont így hangulatot kelteni, kicsikarni egy kis tapsot, s elérni hogy táncoljanak legalább páran, már eredmény. Mivel nem idegen banda a Kék Yuk közönsége előtt, nagyon aggódniuk nem kellett. Arról pedig nem tehetnek, hogy csak akkor kezd becsorogni a nép.

Az Autumn Twilight-ot csak most hallhattam először élőben (idáig két lemezüket nyúztam otthon a lejátszóban, hangulattól függően), s pontosan azt hozták, amire számítottam. A hang- és fényhatás egy kicsit a térbeli utazásra emlékeztetett, mikor csak el kell engedd magad, s hagyni hogy sodorjon a zene. Az instrumentális részek a leghatásosabbak, jól kidolgozott, összetett és igazán fülbemászó dallamok, talán a pszihedelikus jelző illene rá a legjobban. Egyszerre alkalmas otthoni hallgatásra, de egy laza bulira is kifejezetten jó lehet, de csak abban az esetben, ha legalább annyira jelen van a fény és a zene közti összhang, mint ahogy itt sikerült. Nagyjából fél terem előtt játszottak, sajnálatos módon az egyik tagnak erősen időhöz kötött programja volt, így nem nyújtották annyira, mint szerettük volna.

A tervezetthez képest már sikerült belenyúlni az éjszakába, s még csak most következett a sokak kedvence, akik miatt leginkább összegyűltek, a Garden of Eden. Mostanság mindig jelentkezik nálunk valami probléma, ehhez képest elég kiállniuk a színpadra, s mintha nem is lett volna gond, mert olyan nincs ám, hogy koncertet lemondani! A Deathstar-os bulin Binci törött válla akadályozta a produkcióban, de kitett magáért, amennyire lehetett, most pedig a gitárost, Pistit ütötte ki az influenza, nem is kicsit, ehhez képest összekapta magát, eljött, s győzött a vírusok felett. Legalábbis a produkció erejéig biztosan. A setlist jobbára bevált alapokon nyugodott, főként a legutóbbi, „Mondd tovább” című album dalai közül válogattak, magyar és angol nyelvűt egyaránt, a közönség nem kis örömére. Bár olyat még nem is láttam, hogy ne keltenének jó hangulatot. Ezek a dalok nekem is nagyon bejöttek, de próbáljuk objektívan nézni a dolgot, s nem azért kell dicsérnem, mert egyik kedvencem, hanem mert tényleg jól játszanak. Azt is nyíltan megmondom, ha rossz lenne, de ehhez nem volt még szerencsém, s ahogy elnézem, nem is lesz, szolgál ez egyúttal a rajongók nagy örömére. S nem elég hogy ismét fergeteges bulit nyomtak, ami önmagában is nagyon jó lett (s még sörért se nagyon ment ki az ember, mert az ráér utána is), ismét újítottak, miután visszatapsolás nélkül nem úszhatták meg, lezárásképp érkezett a meglepetés: az eddig gitárt nyúzó Horváth István akusztikusra cserélt. Észrevételeim szerint szinte mindenkinek újdonságként hatott a dolog, viszont a végeredmény önmagáért beszél. Nem csak érdekes színfoltot vitt az addigi programba, hanem csak emelte a színvonalat. Egyértelműen meg kellene tartani ezt a vonulatot, hiszen a közönség nagyon komálta. Akár bővíteni is lehetne ezt egy-két dallal. Meglátjuk.

Ezzel még nincs vége, utolsónak következhetett a Dharma. Hallhattuk már őket az utóbbi időben, ráadásul most a Road-al turnézhatnak, így a pesti klubok után az ország több pontján is lesz alkalmunk látni őket. A produkció továbbra is az idáig jól bevált dallistára épül, mindössze konferálásból volt kevesebb. Ami még mindig nagyon ütős, amennyire kiemelik a basszgitárt, tisztán hallani minden egyes pengetést. Ehhez tegyük csak hozzá a dobot, az egy gitárra íródott hangzatos témákat, tovább javul a megítélés. Az ének pedig egyrészt jó, másrészt érdekes. Hallottam olyat is, hogy nagyon ugrál a hangmagasság, számomra pedig azt a hatást kelti, mint amikor jellegzetesen ír énekesnőt hallok (hallgasd csak meg miként teszi azt Dolores O’Riordan/Cranberries, vagy éppen a Corrs). Ettől lesznek egyediek, nem tudnék még egy olyan hazai bandát, aki ezt tudná nyújtani. Egyszerre kellemes, dallamos, mégis erőteljes, főleg mikor a „For men” kerül terítékre. Végül is, pont ezért tetszik. Érdemes odafigyelni rájuk. Habár siettek volna, másnapi vidéki koncertjüket szem előtt tartva, nem volt könnyű szabadulni, egyértelműen jól sikerült a fellépésük. S kaptunk egy kis ráadást is. Hálás a közönség, a zenekar pedig viszonozta. Köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése