2011. október 28.

IV. Tribute- és Ökofesztivál – Petőfi Csarnok (2010.10.02.)


Így utólag nehéz lenne megmondani, a tribute zenekarok sokasága iránti kíváncsiság vagy a mélyről fakadó környezettudatos felfogás vezérelt azon a bizonyos szombaton a Petőfi Csarnok irányába. Gondolom, nem kell ecsetelnem bővebben (még ha festeni is tudnék…), a két tényező összehozásával megalkotott rendezvényre várták az érdeklődőket. Ráadásul egész napos programot kínált a szervezőség egyénileg, csoportban vagy családostól érkezőknek egyaránt. Erről szólna most rövid, őszinte (?), de legalább garantáltan hiányos mesém.





A programokból végül szinte semmit nem észleltem, miután többé-kevésbé a koncertek kezdéséhez igazodva érkeztem. Bár a guitar hero-t volt szerencsém pár pillanatra megszemléli, az ifjabbak rendszeresen foglalva tartották az erre a célra beállított szerkezetet. Sőt, az illetékes szervező javasolta, próbáljam ki én is nyugodtan- de letettem róla, mondván, a kezem sajna ezt már nem bírja. (Na meg hagyjuk meg az élvezetet a gyerekeknek, még csúnyán néznének rám a végén -hát még a szülők-, ha bakanccsal közéjük rongyolok, márpedig most én játszok címszóval). Egy dolgot viszont kifejezetten hiányoltam: a visszaváltható söröskorsót. Jó nekem az eldobható is- de anyagilag mennyivel jobb a visszaváltható? És mennyivel környezetkímélőbb? Nincs tele a szemetes, nincs elszórva a földön,stb. Csak arra figyelj, ha a pultnál újabb sört kérsz,  lehetőleg a sajátodat kapd vissza…

Sikerült pár fellépő műsorából is valamennyit elcsípni gyenge intenzitással folytatott, kizárólag alkoholtartalmú italkóstolgatás közben/előtt/után. Az igazat megvallva jobbára céltudatosan sikerült betévedni az adott fellépőkre érdeklődés és hangulat függvényében. Így jutott egy kevés az Eric Clapton szerepléséből. Felismerni kifejezetten egyszerű volt, hiszen elég jellegzetes muzsikát játszanak: Eric Clapton dalait. És meg kell hagyni, elég jól. Van egy hangulata. Akárcsak a Vortex féle Megadeth-tribute az erősebb dallamok kedvelőinek. Róluk már hallottam többet, talán élőben is sikerült- erről emlékeim homályosak, inkább nem nyilatkozok. Jelen esetben viszont igazolhatom, hogy jó bulit csaptak, csábítva a népet a kisterembe. Feltehetően a Judas Best örömére is egyben, hiszen ők követték a bandát. S mivel? Erőltesd az agyad, nem nehéz rájönni. Judas Priest nótákat toltak. Még tovább fokozva a teremben már kialakult hangulatot, jó kedvet. Na igen, hozzá kell tegyem, a banda felállása is önmagáért beszél. Csak néhány név: Tüdő (ének) – nem először láttam, ez a téma fekszik neki, s ezzel többen egyet értenek. Doboknál Hornyák Balázs- náluk ez szinte családi hagyomány, ő pedig nem véletlen püfölte a bőröket a Hard-ban, illetve nem tudom, jelenleg mi az állás, de a Cool Head Klan csapatát is erősíti/erősítette. Az igazán állandóbbnak nevezhető project, a Velvet Seal pedig megérdemelne már egy újabb külön cikket…

Nagyszínpadon Joy Divison tribute másnéven az Isolated. Szép, jó, magával ragadó a színpadi kép, teljes mértékben visszaadja azt, amit kell,  a legnagyobb hibája, hogy szinte senkit nem érdekel. Nem véletlen, azért hazánkban az anyazenekar sem számít a kifejezetten ismert és közkedvelt bandák közé. Ellenben a szomszédos teremben Nirvana dalok csendültek fel a Leaner tolmácsolásában, s tagadhatatlanul az est egyik legjobb fellépőjeként elégedetten vonulhattak le, miután megmozgatták, megénekeltették az egybegyűlteket. Sőt- amire ritkán van példa a szoros időbeosztás miatt- engedélyt kapott a zenekar kicsit tovább húzni a műsort. Mert rájuk érezhetően igény volt. Igazi őrültek, s nem csak a zene, a show is jó hozzá. Az ilyen bulikon pedig észrevehető, a Nirvana dalai sem igazán korfüggőek, hiszen a 15-től a kb 50éves korig mindenféle arcot lehetett látni itt is- s mind ismerték, kedvelték a dalokat.

Ezzel fel is volt adva a lecke a Helloween-t toló Keepers of Jericho számára. Félteni nem kell őket sem, fiatal koruk ellenére ügyes zenészek, s tudják mi a dolguk, aki azt a zenei vonalat kedveli, annak csalódást nem is okoznak. Talán nem véletlen akad szereplési lehetőségük rendszeresen, s hallani felőlük innen-onnan rendszeresen.

Mindeközben még fel-fel vetődött bennem, miért is nem indultam a rocksztár-hasonmás versenyen, melynek eredményhirdetését se láttam végül. Pedig ifjúkori John Mayall-nak jelentkezni kellett volna, bár azóta nagyobb a szakállam. Meg mire sikerült volna ott helyben megfelelő képet találni, ami igazolja a hasonlóságot, beleőszülök, s lehetett volna agyalni, na most épp kire hasonlítok… Meg egyébként is Mayall inkább blues. Akkor ő nem is rocksztár? Hö?

Ellenben még hátra volt a Metallica tribute, ezúttal Masterica néven, amirl nem tudom már hanyadik verzió, de az énekes itt is ugyanaz, akit legelőször láttam ebben a szerepben. Mások esetleg ismerhetik rádiós múltjáról is- szóval lényeg, az a showman, aki tud jó bulit csapni, s eladja a műsort a népnek. Viszont hiányolom a korábbi felállást, az jobban tetszett. Sőt, a formációban nemrég még Tobola Csabi dobolt- most őt sem láttam. Szóval nem tudom mi a helyzet, néztem, hallgattam, aztán majd kiderül hányadán is áll a zenekar. Viszont érdeklődő volt rájuk.

Mindezek után viszont kifejezetten sajnálom a Cry Free esetét. Mert a nép nagy része szépen elvonult, s hazánk – szerény véleményem szerint- első számú tribute zenekara bepakolt, s játszott ténylegesen minimális közönségnek. Pedig amit ők nyújtanak, az elég felülmúlhatatlan tribute-körökben. Itthon mindenképp, úgyhogy kedves zenekarok, kik hasonlóra adjátok a fejetek, kössétek fel a gatyát, s állítsátok be ezt a minimum mércének. Talán nem véletlen, hogy a Deep Purple-ből ismertté vált tagok, s elsősorban a leggyakrabban idelátogató Jon Lord őket kéri fel koncertjeihez. De nesze neked, hazai zenei ízlés, elmásztok egy tribute-fesztiválra, s pont a legjobbat hagyjátok ki… Ehhez képest más aznapi fellépő ott állt benn, mondhatni tátott szájjal figyelve a műsort. Igen, ő értékelte, nagyon is tudta, mire nézett be- elmondása szerint életében először.

Így zajlott nagyjából az este, ha valaki hiányol dolgokat- számcímeket, más fellépőkről szóló véleményt,bármi egyebet, hát sorry. Az én memóriám is véges, mindent meg se néztem, egyébként meg eredetileg zenekari technikai személyzetként voltam jelen- s tettem a dolgom azon minősítésben is. A kezdeményezés szép volt, jó volt, nem tartom hülyeségnek. Viszont erősen rávetődik az emberek érdeklődésének és a korábbi évekhez képest sokkal szerényebb anyagi lehetőségeinek sötét árnyéka. Az meg már csak hab a tortán, hogy a tribute bandákat támogató csoportosulásokból (vagy pontosan minek is nevezzem őket) ha jól észlelem, már van vagy három is, és összetartás helyett is egymás elleni játék lesz, mert az önös érdek az első, de ne csodálkozzunk, hiszen erre hajlik az egész világ…..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése