2011. október 27.

Mortal Szombat - Kultiplex


Ha már a fesztiválszezon végén járunk, vagy nem fér bele több az idei nyárba, nem jelenti az, hogy egy jó bulit is ki kellene hagyni. Így esett, hogy elnéztem a Kultiplexbe nemrég a Mortal Szombatra, s ismét 3 remek banda koncertjét hallgathattam végig, s bár a kiírástól volt némi eltérés, kárpótolt egyből egy sörakció a bejáratnál, folyadékhiány fellépésének esélye lenullázva. Ezek után már csak a fellépőkre voltam kíváncsi, meg kell hagyjam, kellemes csalódás ért, mind hangzásban, mind zenében.

Első banda papírforma szerint a Saint Petrol lett volna, de változás történt, így a Pigs Might Fly nevű banda került a színpadra. Szereplésük meglehetősen rövidre sikerült, Korn valamint System of a Down számaira emlékeztető zenéjük hangulatfokozónak nagyon megtette. Részben a kezdés csúszása okozhatta a rövidséget, másfelől mint kiderült, nem oly rég alakultak, így kevés saját számmal rendelkeznek még. De legalább összehangoltan játszanak, nem sokat, de azt nagyon jól.

Egy osztrák banda lett beszervezve második fellépőnek, róluk se hallottam még, hazájukban relatív ismert banda, nálunk szinte sehogy. Ideje hiányosságainkat pótolni, a szomszédban is tudnak metálkodni! Nem viszi le feltétlen a fejem, de hajrázásra már megteszi. Helyenként könnyedebb, dallamos, máshol bekeményít, egész változatos, sokkal inkább rockos vonalra sorolható, egy a lényeg, egy ilyen bulira kiváló választás. Elméletileg októberben jelentkeznek új lemezzel, s remélem akkor is eljönnek 1-2 koncert erejéig. Ők voltak a Centao, ha érdekel valakit. Hogy miért nem írok bővebben róluk, az annak köszönhető, hogy az akciós sörnek is van hatása (sőt jobban, mint ami bent volt csapolt), úgyhogy némelyik dalt a lemezükről hallgattam újra :)

S ami miatt mentem volna eredetileg, a Mangod Inc. lemezbemutatója. Koncert előtt kétszer sikerült lemezről hallanom, nagyjából mire számíthatok, mert EFOTT-os fellépésükön nem sokat tudtam jelen lenni. Ők is csak javítottak az előítéleteimen, jól „szerkesztett” műsorral érkeztek, ami mellett nem elhanyagolandó, hogy mennyire jól szólt a hangosítás. Sötétebb hangzást keltettek az előző bandákhoz képest, de nem a mélyre húzó módon. Sokkal inkább élvezhető és mozgalmas, a közönség is értékelte nagyon, nem véletlen ekkor voltak benn a legtöbben. S ha már a sötétebb hangzásvilágról van szó, annak nyoma a 80as évekből ered ugyebár, erre ékes bizonyítékként eljátszották a Depeche Mode : Personal Jesus c. számának feldolgozását, mellyel számomra  a Manson féle verziót is alázták. Nem kicsit, nagyon. S még egy dal, mely már saját, de abban is érezni a hatást. Nem baj az , sokan még azon is nevelkedhettünk, most meg visszakapjuk új köntösben. Ha így folytatják, még remélhetőleg sok helyen láthatjuk őket, ajánlom figyelmébe a '80-as évek gyermekeinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése