2011. október 27.

Proghead Festival, Avalon 2008.01.13.


Lehet néha nem ártana pihenni is egy kicsit, de a nyughatatlanság hajt, így jött az, hogy a Proghead Fesztiválra is ellátogattam végül. A fellépőket jobbára csak névről ismertem, de ez még nem tart vissza egy bulitól, így Cselikkel buszra ülve indultunk az Avalon Clubba, s bár a programban történt némi változás, kíváncsian vártuk, mit nyújtanak a hazai bandák, valamint az olasz sztárvendég. Azon ritka esetben volt részünk, mikor mind jó volt. A felvezetéstől a végéig, leszámítva egy-két apróságot, de zenei szinten kifejezetten élvezetes, annak, aki bírja a progresszív vonalat. Ami néhol idegesítően elborult is tud lenni, de buli révén nem ezt kaptuk, hanem azt, amitől bulinak is lehetett nevezni az egészet, s nem ment át csendes-ülős koncertbe, hála ifjú tehetségeinknek. Merthogy kis hazánkban abból is akad rendesen.


Miután a Schengeni-egyezmény életbe lépésével több szomszédunk felé szabadabb lett a járás, másfelől viszont annál problematikusabb, a szigorúbb hozzáállás miatt a Szerbiából meghívott Draconic vízum hiányában nem jutott el, helyettük szerepelt nagy meglepetésünkre az Ad Astra. Jó lehetőséget kaptak, a tavalyi Emergenza-döntőben sajnos őket sem értékelte agyon a közönség (leszámítva azt a szűkebb, de fölöttébb lelkes csoportot, amit képviseltünk), viszont nem csak akkor nyújtottak jó produkciót, hanem azóta is, ha ilyen eseményen (mint a Proghead) és helyen (Avalon Club) léphetnek fel, méltán megérdemlik. A hangzást sikerült hamar eltalálniuk, majd a legnehezebb feladattal igyekeztek megbírkózni, mint első banda, sosem egyszerű beindítani a közönséget. Ezt is ügyesen tették. Jelenleg saját számaikat játszották, mellőzve a feldolgozásokat, rávéve a népet, hogy fejrázó izmait bemelegítse. Csak egy picit. Megvolt. Már csak az új lemezre várunk, hamarosan elkészül. Na meg a következő fellépésre.

Érdekes zenei élményként ért a soron következő Dreyelands. Nem tribute-ként emlegetem, a hatás az, ami megfogott. Erősen a Dream Theater-re emlékeztetett hangulatát tekintve, talán ettől volt oly jó. Nem csak 5 percig, hanem a szereplés teljes ideje alatt. Instrumentális oldala kifejezetten jól hatott, kíváncsi lennék, mennyit kellett gyakorolni ehhez, hogy ennyire tiszta és pontos legyen. Még ha volt is hiba benne, nem észleltem, majd ha jobban megismerem a játszott dalokat, akkor talán. De itt nem a hibákat kell vadászni, inkább élvezni a produkciót. Semmi extra megjelenés, vagy nagyzolás, tisztán a zene miatt szerethető banda. Nem kell nagy látvány-show sem bőrcucc, meg arcoskodás, elég jól játszani és a közönség szeret. Ahogy itt is volt.

Elméletileg nagy név érkezik, egyenesen Olaszországból, játszott több neves bandában, mint pl. Rob Rocknál is, de utóbbi időben saját bandájával játszik (vagy anélkül), Mistheria néven. A hangszerével nagyon jól tud bánni, ami hangzásra, formára majdnem olyan mint egy gitár, csak billentyűs. Még a nyolcvanas években volt nagyon divatos eszköz. Ő se most tanult meg játszani rajta, azt bebizonyította (más dolog, hogy ugyanazon dallamokat mások valódi gitáron képesek lejátszani) Leginkább saját szerzeményeiből kaptunk ízelítőt, szép is volt, jó is. Csak hiányzott valami. Mondjuk a zenekar. Van neki, de most nem hozta, elég lesz ő is. Végülis zenélni így is lehet, csak unalmas kicsit, mert semmi nagy produkció. Meg valami énekes vagy élő dobos meg ilyesmi. Na mindegy, pár szám erejéig teljesen jó, ha egy órán át kell ezt nézni, az már kicsit hervasztó hatású, legyen akármilyen jó a zene.

Nem ért még véget a buli, az Everwood kapta a záróhelyet. Nem véletlen, mert kicsit fel kellett még pörgetni a hangulatot, meg méltó lezárást adni a rendezvénynek. Hangzás rendben, zenészek úgyszintén, énekes teljesen jó, nem fognak ki rajta a dallamok (elvégre ez élő műsor és nem is valami gagyi vetélkedőre készülünk, ez itt szórakoztatás kérem), egyfajta kellemes zenei élmény. Nem üvölti le a fejet, nem robbantja le a hajad, valahogy mégis beüt. Megfog. Akiben van energia, az a színpad előtt vagy legalább a közelében tartózkodik, ülve élvezni nehezen lehetne, mi is beálltunk középre. Meg ugye ott jobban is szól. És még a Mistheria is ottmaradt megnézni. Amit sajnálok, hogy nem tudom elsorolni, mit is játszottak. Jól szólt, tetszett, minden okés, de ennyi. Ha munka mellett három napig zsinórban bulizik az ember, eljuthat erre a szintre könnyen. De azért rákendról. Meg metál. Várom a következő lehetőséget, a zenekarnak hála jól zárult az a hét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése