2011. október 27.

Garden.of.Eden.lemezbemutató, Kék Yuk (2007.11.02.)


November 2-án ellepték a Supersonic (Kék és Vörös Lyuk) elnevezésű helyet a dark-goth rajongók, Budapest vámpírjai, de elsősorban szórakozni vágyó fiatalok, akik kíváncsiak voltak a bőséges felhozatalra. Ugyanis mindkét teremben koncertek voltak, emellett két helyen szólt még a zene lemezről is (néha ’érdekes’ összhatást keltve). A nagyteremben lépett fel a Secret Sin, a The Moon, Finnországból érkezett a Sonic Roots, s itt került sorra a Garden of Eden lemezbemutató koncertje. A kisterem felhozatala zeneileg meglehetősen eltért, szerepelt Skydancer, A Loosing Season és a Zero Tolerance. A hely rendesen megtelt, az óbudai hangrobbanásban mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

Belépés a Vörös Lyuk felől, egyből zene csapja meg fülem, ez még csak a playback, bent már gyülekeznek a népek, nem állok meg egyből sörért, haladok tovább, kisterem. Játszik már az egyik banda, mivel a sorrend nem volt feltüntetve, nem tudom melyik, csak annyit, hogy mellőzött mindenféle lágyságot. Odapörköltek kissé a közönségnek, gyengébb idegzetűeket nem is lehetett arra látni. Nézzük, mi van még. Átjáró kék Lyuk felé, beugró jobbra, ’90es évek, főleg diszkóslágerei. Hogy jött ez ide? Jó kérdés, de itt végig az szólt, bent pedig ugráló, vidám fiatalok, akik nagyjából ugyanúgy jelentek meg, mint a koncertekre érkezők, talán itt vezették le fölös energiájukat? Érdekes egy látvány volt. Nagyterem, már játszik a Secret Sin. Belőlük nem sokat hallottam, nagyjából csak az utolsó számot. Szóval irány a pult, mielőtt kiszáradnék, majd hátra, a színpad mögé, megnézni mi újság a Garden of Eden táján, és kik is alkotják a finn bandát.


Pár fotó a zenekarok tagjainak, készülődik, söröznek, pihennek, kinek mire van szüksége. Színpadra pakol a ’The Moon’, még Nightbreed Fesztiválon hallottam őket a nyár folyamán. Most sem kellett csalódni bennük, koncertjükkel sikerült jó hangulatot teremteni a teremben. Több Depeche Mode dal is elhangzott (ritka jól játsszák, az biztos), valamint saját felvételeikből is jó néhány, mely jellege tovább idézte a ’80as évekből eredő dark-wave vonalat, ahogy az est felhozatalába tökéletesen beleillett. S még csak kevés sem volt, a fellépésre kapott időt kitöltötték rendesen, nem lehetett arra panaszkodni, hogy esetleg rövid lett volna.

Haladunk lassan az éjszakába, lássuk, mit alkotnak finn barátaink, a Sonic Roots. Annyit tudni róluk, a 69Eyes turnén szerepelhettek, sejthető volt, hogy tudnak valamit. Elsődleges leírás alapján glam rock-goth banda. De nem ez határozza meg, számomra inkább a nyújtott produkció. Első két nóta után érezni lehetett, kár lett volna őket kihagyni. Jó kis murit csapnak. Mind zenei teljesítményben, mind színpadi kiállásban (amennyire a szűkös hely engedte) tökéletes. Pörgős, dallamos, egy percig nem hagyták pihenni a közönséget, mely egyre nagyobb lett, szép lassan megtelítve a termet. Már rosszul is esett, mikor vége lett, játszhattak volna még párat. Persze az időrendet nem árt tartani, így érjük be ennyivel. Ez is fantasztikus volt, jöhetnek máskor is.

Kis szünet, átlestem a Vörös Lyukba, még a „The Moon” szereplése előtt futottam ott össze a Neverland énekesével, javasolta, lessek arra, játszani fog egy másik bandában, s lezúznak mindent. Ebből eredően átnéztem, ott voltak, zúztak is, de nagyon. Gyenge idegzetűeknek, puhányoknak helye nem volt, nagyon durva attrakcióval álltak elő, be se kellett lépni a terembe, hogy leszaggassa fejed. De volt közönségük, 20-30 főt nem lehetett tántorítani, kifejezetten élvezték. Ez még nekem is sok(k) volt hirtelen.

Egyre nagyobb a várakozás, elvégre a fő attrakció következne, az idén kicsit átalakult Garden of Eden. Mivel hivatalosan ez lemezbemutató lett volna, így az új dalokból játszanak többet, de hozzátéve Binci szavait, a lemezbemutató olyan hivatalos, kissé kényszeredett, legyen ez inkább csak egy buli, ahol játszanak. S úgy is tettek, hallgatva időnként a közönség kívánságaira is, nagy ovációnak örvendhetett a banda, mikor felcsendült pl. ’Az út’ és a ’Mondd tovább’. Persze ezzel nem érték be, hogy a közönség kívánságait teljesítsék, kisebb váltás koncert közben, s Kisduda Árpád elhagyva a billentyűket mikrofont ragadott, Depeche Mode szám következett, melyet ő énekelt. Továbbra is mindenki nagy örömére. Hogy a tagcserék hogyan is érintették a banda teljesítményét? Úgy észleltem, semmit nem romlottak, tökéletes összhangban képesek zenélni így is. Új a dobos, új gitáros, valamint a csatlakozott basszer és billentyűs. Persze a női vokál sem elhanyagolandó, remélem állandósítják! Egyben biztos lettem, ez a zenekar nem haldoklik, inkább most kezd egyre inkább élni. Fergeteges koncert volt, pozitívan értékelhetőek az újítások, folytassák csak így! Itt egyre nehezebb volt egyébként fotózni, eleve a színpadhoz furakodni, annyian voltak ott, és táncoltak, nem is kicsit, a zenekar nagy örömére persze. Amit tudtam, megtettem, viszont munka várt másnap reggelre, ezért idő előtt el kellett jönni, a koncert végét nem várhattam meg sajnos. Kár érte, nagyon élvezhető volt. Legközelebb talán másképp alakul. Talán nem is kell olyan sokáig várni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése